Hlavní obsah

Chci vidět Putina viset, říká bývalý viceprezident Gazprombanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Někdejší vrcholový manažer ruské Gazprombanky Igor Volobujev, který z Ruska uprchl krátce po zahájení invaze, požaduje, aby byl Vladimir Putin za svoje činy pověšen. Volobujev, jenž se narodil v ukrajinské Ochtyrce, se nyní vrátil, aby bojoval po boku svých spoluobčanů.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý viceprezident Gazprombanky Igor Volobujev

Článek

„Putin musí být postaven před soud a oběšen. Ale pouze v souladu se zákonem,“ řekl Volobujev deníku The Telegraph.

Vzpomíná, jak na konci února sledoval na telefonu vývoj událostí a přijímal jeden hovor za druhým od lidí z domovské Ukrajiny, kteří ho žádali, aby zakročil a zachránil je.

Manažer ruské Gazprombanky utekl na Ukrajinu bojovat. Proti Rusům

Evropa

„Byl jsem přilepený k telefonu. Připadal jsem si, jako bych seděl v útulném kině a sledoval horor,“ popsal pocity Volobujev.

„Je to tak mizerný pocit, když vám lidé volají a říkají: Rusové nás zabíjejí. Pracuješ v Gazprombance. Jsi důležitý člověk. Můžeš něco udělat, abys to zastavil?“

Musel jsem se rozhodnout mezi rodinou a vlastí – a vybral jsem si vlast
Igor Volobujev, bývalý manažer Gazprombanky

Říkali mi, že se za mě stydí, přiznal

Volobujev se minulý týden k překvapení všech objevil v Kyjevě. Vysvětlil, že z Ruska utekl, aby se připojil k ukrajinským obráncům a bojoval za svou vlast.

Jako důkaz ruské brutality poslouží i masové hroby, míní česká žalobkyně

Válka na Ukrajině

„Rusové útočí na mého otce, mé známé a blízké přátele. Otec strávil měsíc v chladném sklepě. Lidé, které jsem znal od dětství, mi říkali, že se za mě stydí,“ prozradil.

Osm let pracoval Volobujev pro Gazprom, tedy nejenom pro ruskou firmu, ale fakticky pro ruský stát. Dlouho zvažoval, že by se na Ukrajinu vrátil, ale rodinné povinnosti mu to neumožnily.

Rusko napadne neutrální Moldavsko, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

„Takhle se dál nedalo žít. Musel jsem se rozhodnout mezi rodinou a vlastí – a vybral jsem si vlast,“ řekl Volobujev. Nasedl do auta, dojel na hranici a vydal se do své rodné Ochtyrky pěšky.

Reklama

Výběr článků

Načítám