Hlavní obsah

Bývalý britský atašé v Moskvě: My vás varovali, ale vám voněly ruské peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mimořádně kritický dopis se ve středu objevil v deníku Financial Times napsaný Carlem Scottem, někdejším britským atašé pro obranu na velvyslanectví v Moskvě. Britskou elitu v něm nepřímo viní z korupce a z bratříčkování se s ruským režimem. Poselství textu lze shrnout následovně: varovali jsme vás před Putinem, ale vy jste raději naslouchali šustění ruských peněz.

Foto: Twitter @ruskin147

Článek

„Sloužil jsem jako britský atašé pro obranu v Moskvě pět let, mezi roky 2011–2016, během nichž byl tento dlouhý a temný pochod k válce zřejmý, cesta ke konfliktu osvětlená mnoha prohlášeními vycházejícími z temně rudých zdí paláce Vladimira Putina,” píše Scott v úvodu dopisu.

Bývalý diplomat a vysloužilý velitel RAF upozorňuje, že britskou vládu varovali diplomaté ohledně blížící se války v Evropě opakovaně.

Jeden z prvních reportů, které jeho tým zaslal do Londýna, začínal slavným citátem Sherlocka Holmese: „Přesto se zvedne východní vítr, takový, jaký ještě Anglie nepoznala. Bude ledový a dravý, Watsone, a mnozí z nás pod jeho dechem klesnou.”

Vše bylo podřízeno City, vše sloužilo zájmům našeho lukrativního postavení bezpečného útočiště pro zkorumpované a korupcí prolezlé bohatství. Hodnoty, které jsme vyžadovali od jiných národů, se z našeho vlastního jednání už dávno vytratily.
Carl Scott, bývalý britský atašé v Moskvě

Podle Scotta není důvod být nyní překvapený Putinovou radikalizací, jelikož ruský vládce své imperiální plány nikdy neskrýval.

„Chtěl, aby jeho četná prohlášení byla vyslyšena a pochopena: kolosální program vyzbrojování, požadavek na složitější a smrtonosnější zbraně; militarizace společnosti; překroucení a ovládnutí výkladů skutečnosti; ovládnutí školství, médií a soudů s cílem vyloučit protichůdné názory a nakonec odcizení a zničení těch z ruského lidu, kteří pochopili pošetilost jeho deklarovaných ambicí,” popisuje bývalý atašé Putinovu cestu k absolutní moci.

Putin se zradikalizoval. Okolo Ruska chce další Běloruska

Válka na Ukrajině

Seznam jeho cílů byl neúprosný a důsledky neměly být ignorovány. Přesto byly, zoufá si Scott.

Vše bylo podřízeno penězům, kritizuje

„Teprve po návratu do Spojeného království v předvečer našeho vystoupení z EU, což byl manévr, který značně povzbudil ty v Moskvě, jsem pochopil, jak se naše společnost za léta, kdy jsem sloužil v zámoří, změnila,” neskrývá Scott svoje zklamání z proměny Británie.

Zoufám si nad rozhodnutími, která Putin učinil, ale ještě více si zoufám nad vyhlídkou, že doma ve Spojeném království najdeme důvěryhodné vedení mezi těmi, kteří se tak dlouho kompromitovali s jeho režimem a bohatstvím, které nabízel.
Carl Scott, bývalý britský atašé v Moskvě

Kroky britské vlády byly (a zřejmě stále jsou) podle Scotta motivovány touhou po penězích. Z následujícího odstavce čiší kritika vazeb londýnských finančníků (takzvaného City) na ruské oligarchy, ale jistě je lze vztáhnout i na další západní státy.

Britské vlády období, kdy Scott sloužil v Moskvě
Kabinet Davida Camerona 2010–2015 (Konzervativní strana + Liberálové)
Kabinet Davida Camerona 2015–2016 (Konzervativní strana)
Kabinet Theresy Mayové 2016–2019 (Konzervativní strana)
Kabinet Borise Johnsona 2019 – dosud (Konzervativní strana)

„Vše bylo podřízeno City, vše sloužilo zájmům našeho lukrativního postavení bezpečného útočiště pro zkorumpované a korupcí prolezlé bohatství. Hodnoty, které jsme vyžadovali od jiných národů, se z našeho vlastního jednání už dávno vytratily,” otevřeně kritizuje Brity.

Anonymous vyhrožovali, že je zničí. První firma se raději stahuje z Ruska

Bezpečnost

Nutno podotknout, že po invazi na Ukrajinu britská vláda poněkud otálela se zabavením majetku oligarchů napojených na Putina a nyní sílí výtky, proč bylo ruským miliardářům s pochybným původem bohatství vůbec umožněno na ostrovech žít a podnikat.

„Zoufám si nad rozhodnutími, která Putin učinil, ale ještě více si zoufám nad vyhlídkou, že doma ve Spojeném království najdeme důvěryhodné vedení mezi těmi, kteří se tak dlouho kompromitovali s jeho režimem a bohatstvím, které nabízel,” uzavírá Scott svůj dopis.

Reklama

Výběr článků

Načítám