Hlavní obsah

Anonymous vyhrožovali, že je zničí. První firma se raději stahuje z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ve středu uplynulo 48 hodin od výzvy hackerů, že zničí všechny společnosti, které se nestáhnou z Ruska. Ještě před vypršením termínu oznámil gumárenský konglomerát Bridgestone, že opravdu největší zemi na světě kvůli válce na Ukrajině opouští.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zmiňované 48hodinové ultimátum vypsali hackeři z hnutí Anonymous v noci z neděle na pondělí. Zároveň zveřejnili seznam podniků, které mají „na mušce“. Nachází se na něm například Burger King, Subway, Oreo, Citrix, Marriott, Raiffeisen Bank, Nestlé a právě i Bridgestone.

Neskoncujete s Ruskem? Zničíme vás, vyhrožují hackeři Nestlé i Raiffeisen Bank

Bezpečnost

„Vyzýváme všechny společnosti, které nadále působí v Rusku tím, že platí daně do rozpočtu kremelského zločineckého režimu: Stáhněte se z Ruska! Dáváme vám 48 hodin na rozmyšlenou, jinak budete naším cílem!“ uvedli hackeři na Twitteru v pondělí.

Gumárenský konglomerát na výzvu skutečně zareagoval. „Děkujeme, že jste se ozvali. Bridgestone až do odvolání pozastavuje výrobní a prodejní aktivity v Rusku,“ reagovali zástupci výrobce na výzvu hackerů na Twitteru. Zároveň uvedli, že ruskou agresi odsuzují a že na humanitární pomoc Ukrajině věnovali 3,5 milionu eur (86,13 milionu korun).

První „varovný výstřel”

V úterý se hackeři z KelvinSecurity Group přihlásili k útoku na potravinářský gigant Nestlé, načež zveřejnili 10 GB dat z interních systémů společnosti – jde o e-maily, přístupové údaje, ale například také o přehled obchodních klientů. Sami to označili za první „varovný výstřel“, v útocích budou evidentně pokračovat, pokud Nestlé Rusko neopustí.

Nestlé nicméně v úterý večer uvedlo, že hackeři se k datům dostali již v únoru, kdy „byla na krátkou dobu neúmyslně na internetu zpřístupněna některá náhodná a převážně veřejně dostupná testovací data B2B povahy, tedy obchodního vztahu mezi společnostmi”.

„Případ jsme rychle prošetřili a žádná další opatření už nebyla nutná. Kybernetická bezpečnost je jednou z našich hlavních priorit. Neustále monitorujeme IT prostředí a přijímáme veškerá opatření potřebná k zajištění naší kybernetické odolnosti,“ uvedla pro Novinky.cz mluvčí české pobočky společnosti Nestlé Tereza Skrbková.

První „varovný výstřel“. Hackeři zaútočili na Nestlé a zveřejnili citlivá data

Bezpečnost

Útočili v Německu

Hnutí Anonymous se již před týdnem přihlásilo ke kybernetickému útoku na německou dceřinou společnost ruského ropného koncernu Rosněfť. Německá pobočka společnosti útok také potvrdila s tím, že se bezprostředně po zjištění narušení bezpečnosti obrátila na německou policii. Samotné dodávky ani podnikání firmy na území Německa však ovlivněny být neměly, uvedl deník die Welt.

Samotní hackeři nicméně tvrdí, že získali 20 TB dat z napadených počítačových systémů, a to včetně záloh notebooků vedoucích pracovníků. Údajně se jim během útoku podařilo získat také přístup k desítkám mobilních zařízení, kterým na dálku mohou smazat veškerá data.

Způsobili jsme velké škody, hlásí hackeři po útoku na ruský ropný koncern v Německu

Bezpečnost

Útočí i na nemocnice

Před uplynulým víkendem se pak hackeři pochlubili, že zintenzivnili útoky na ruské cíle.

„V současnosti probíhají bezprecedentní útoky na webové stránky ruské vlády. Ve srovnání s předchozími nejzávažnějšími incidenty jsou dvakrát až třikrát intenzivnější,“ uvedli hackeři z hnutí Anonymous na Twitteru.

Hackeři se pochlubili, že jsou jejich útoky daleko intenzivnější.

Hovořili přitom o útocích typu DDoS (Distributed Denial of Service). Ty mají vždy stejný scénář: stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hackeři se ale zároveň pochlubili, že útočí také na počítačové systémy bank, nemocnic, letišť a nejrůznějších ruských společností. Kybernetickým nájezdům hnutí Anonymous se nevyhnuly ani weby proruských hackerských skupin. A to nejen v Rusku, ale také v Bělorusku.

Útočí na nemocnice, banky i letiště. Hackeři sestřelují jeden ruský cíl za druhým

Bezpečnost

Reklama

Související články

IT armáda o síle přes 300 tisíc lidí

Někteří z nich jsou ještě studenti, další mají běžná zaměstnání. Od války na Ukrajině je někdy dělí i tisíce kilometrů, přesto se ze svých domovů zapojili do...

Výběr článků

Načítám