Hlavní obsah

Jak se proplácí nepoužitý voucher u cestovních kanceláří

Tomáš Volf, Právo, Tomáš Volf

Cestovní kanceláře musí do poloviny září vrátit peníze klientům za nevyužité poukazy na zájezdy vydané podle lex voucher. CK ovšem vydávaly i jiné poukazy za vlastních podmínek. Jak poznám, který poukaz mám doma, a jak postupovat, abych dostal peníze?

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Poukazy podle lex voucher mají konec platnosti 31. srpna 2021. Podle tohoto data je obvykle nejsnáze rozlišíte. V ideálním případě tento voucher obsahuje sdělení, že je vydáván podle zákona č. 185/2020. Nesmí chybět identifikace CK a výše zaplacené částky.

Poukazy ze zákona lex voucher poznáte nejsnáze podle platnosti do 31. srpna 2021

U vlastních typů voucherů je často jejich uvedená platnost delší, mívají specifická jména (např. Travel Safe) a cena náhradního zájezdu bývá někdy navýšená o určité procento navíc proti zaplacené sumě. Tak se CK právě snažily klienty motivovat, aby přijímali jejich poukazy. Většina klientů na to slyšela, poukazů podle lex voucher je ze všech vydaných jen zhruba třetina.

Při úpadku poukaz uhradí pojišťovna

Cestovní kanceláře držitele poukazů podle zákona již samy kontaktovaly v předchozích měsících. Pokud se tak nestalo, kontaktujte CK sami a nezapomeňte uvést číslo účtu, kam mají částku poukázat.

Vouchery ze zákona končí, cestovky vrací peníze dřív

Ekonomika

„Peníze jsme už poslali všem klientům, kteří si přáli voucher proplatit a potvrdili nám své číslo účtu. Jednotky procent, které zbývají, jsou klienti, od kterých nemáme zpětnou vazbu. I jim jsme ale připraveni peníze neprodleně vyplatit,“ popsal mluvčí Fischer Group Jan Bezděk. Podle pravidel stanovených ministerstvem pro místní rozvoj by lidé měli mít peníze zpátky na svých účtech do 15. září.

Mohu si ještě nyní objednat náhradní zájezd? U těch podle lex voucher již nikoli, u těch dalších ale většinou ano, podle podmínek konkrétní cestovky. Například u Blue Style je to do konce října.

Co když cestovní kancelář peníze podle podmínek zákona včas nepošle a nekomunikuje?

V případě bankrotu a vyhlášené insolvence poukazy proplatí pojišťovna, pokud by výše pojistného krytí nestačila pokrýt sto procent nároků klientů, je v záloze ještě Garanční fond CK, v něm je z jejich příspěvků shromážděno 60 milionů korun. Pokud by ovšem CK neskončila v insolvenci, nezbývalo by v případě neuspokojených nároků klientům nic jiného, než se je snažit uplatnit soudně.

Desítkám cestovek hrozí krach

Stalo se

Podle odhadu České asociace pojišťoven vydaly CK dohromady kolem 160 tisíc poukazů v hodnotě 2,5 miliardy korun. Těch podle lex voucher bylo za zhruba 830 milionů korun, tedy asi třetina, a z této sumy zbývá vyplatit méně než 200 milionů korun. Jak řekl na dotaz Práva mluvčí ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký, v insolvenci je například pražská CK Cekare a koncem měsíce se bude rozhodovat i o insolvenci Travel Planet.

„Nároky klientů včetně voucherů postižených insolvencí CK Cekare zatím nevyplácíme. V tuto chvíli totiž ještě stále probíhá úvodní fáze celého procesu, tedy hlášení nároků ze strany klientů, která skončí do tří měsíců od uznání úpadku CK, tedy 30. září 2021,” popsal Právu Divoký.

Vouchery odmítají už i menší lázně

Domácí

„Pak dojde k posouzení, zda je pojistná částka dostatečná pro vypořádání 100 procent nároků všech klientů. V tomto případě je velmi pravděpodobné, že to stačit bude. A teprve pak může začít vyplácení peněz z pojištění pro případ úpadku CK,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám