Hlavní obsah

Vouchery ze zákona končí, cestovky vrací peníze dřív

Právo, Adam Kahánek

V úterý končí platnost po­ukazů od cestovních kanceláří podle tzv. lex voucher. Ty počínaje zítřkem mají 14 dní na to, aby svým klientům, kteří poukaz za zrušený zájezd nevyužili, vrátily peníze. Většina z nich tak činila už v průběhu prázdnin.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cestovní kanceláře zasažené covidovými uzávěrami získaly ze zákona ochrannou lhůtu. Místo hotovosti za zaplacené zálohy na zrušené zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna loňského roku mohly vydávat klientům poukazy. Likvidita a cash-flow cestovek tak zůstaly ochráněny, ačkoliv u některých kanceláří mohl být problém s nimi jen oddálen.

Ministerstvo pro místní rozvoj už dříve upozornilo, že vypršení ochranné lhůty a povinnost vrátit klientům peníze můžou znamenat krach některých cestovek. Těm největším na trhu ale problémy nehrozí, naopak samy převzaly iniciativu a zákazníkům začaly peníze vracet už začátkem léta.

Vouchery odmítají už i menší lázně

Domácí

To se týká třeba skupiny DER Touristik Eastern Europe, pod kterou spadají CK Fischer, Exim Tours a Nev-Dama.

Měli i vlastní poukazy

„Celkově jsme vydali vouchery za vyšší stovky milionů korun. Zhruba 60 procent z nich klienti uplatnili při nákupu nového zájezdu. Držitele zbývajících voucherů jsme začali v červnu aktivně kontaktovat a těm, kteří dali přednost vyplacení, jsme začali posílat peníze. Od konce června jsme klientům poslali částku převyšující 400 milionů,“ řekl Právu za skupinu mluvčí Exim Tours Petr Kostka.

Podle něj zbývá vrátit peníze už jen v hodnotě jednotek procent celkového objemu. Jedná se o lidi, kteří cestovkám například nepotvrdili číslo účtu. Právě chybějící platební údaje mohou být podle ministerstva často důvodem, proč klient neobdrží peníze.

Desítkám cestovek hrozí krach

Stalo se

„Může se jednat i o pouhé administrativní důvody nebo o nedorozumění, kdy CK např. nemá potřebné údaje pro provedení platby. Zákazník by se tedy především měl v takovém případě obrátit na CK, sdělit údaje o bankovním spojení a vyzvat ji k neprodlenému provedení platby,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva Vilém Frček.

„S vracením peněz problém nemáme, jsme součástí silné německé skupiny REWE a finančně jsme naprosto stabilní,“ ujistil za skupinu DER Touristik Eastern Europe Kostka s tím, že u vlastních voucherů, jež cestovky rovněž vydávaly, a to ještě před schválením zákona lex voucher, upravili a sjednotili podmínky.

U CK Blue Style už dokonce podle mluvčí Ilony Topolové všechny poukazy podle lex voucher klientům vyplatili k 18. srpnu. Lidé u této CK uplatnili více než třetinu z řádově tisíců voucherů.

EU doporučila zpřísnit podmínky pro cestování do šesti zemí

Svět

Dvě třetiny vydaných poukazů pak uplatnili zákazníci CK Alexandria. „Na přelomu července a srpna jsme vyzvali ty, kteří již vědí, že poukaz nevy­užijí, aby nám to dali vědět. CK Alexandria nechce čekat a řešit vše až na poslední chvíli, a proto těm, kteří nám toto napsali, peníze již zasíláme,“ sdělil Právu mluvčí společnosti Petr Šatný.

Alexandria vydávala také vlastní poukazy. „Již v půlce března 2020 jsme svým zákazníkům nabídli možnost přeložit si svůj zájezd na příští rok a získat poukaz v hodnotě 125 procent zaplacené částky. O tuto možnost byl velký zájem a využil ji již obrovský počet našich zákazníků,“ dodal Šatný.

Cestovatelský semafor: Německo mezi červenými zeměmi

Domácí

Splnily účel

Podle nedávného vyjádření ředitele obchodu a marketingu ERV Evropské pojišťovny Štěpána Landíka činila celková hodnota poukazů podle lex voucher společně s poukazy vydanými dle podmínek CK přibližně 2,4 miliardy korun.

Zákazníkům, kteří nedostanou své peníze zpět, se nabízejí dvě východiska. Buď se obrátí s žalobou na soud, nebo v případě, že jim voucher nebude proplacen kvůli úpadku CK, mohou uplatnit finanční nárok u příslušné pojišťovny.

„Věříme, že taková situace nenastane. Lex voucher společně s covidovými programy na podporu podnikatelů splnily svůj účel, tj. zabránily vlně úpadků cestovních kanceláří, která hrozila v loňském roce,“ dodal Frček.

Reklama

Výběr článků

Načítám