Hlavní obsah

Vouchery odmítají už i menší lázně

Právo, Adam Kahánek

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) stále nabízí lázeňské vouchery. Už na jaře se je zdráhaly brát některé velké a střední lázně, protože by jim je nikdo neproplatil. A nyní slevové poukazy začínají odmítat i menší lázně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Františkovy lázně v severních čechách. Na snímku Kolonáda. Ilustrační foto

Článek

Podle evropských pravidel totiž nesmí státní podpora pro jednu firmu během tří let přesáhnout 1,8 milionu eur (46 milionů Kč). Mnohé lázně ale tuto částku překročily v době epidemie při čerpání jiných dotačních programů.

Limit je vyčerpán. Situaci lidem stále vysvětlujeme
Michaela Pácalová, Lázně Poděbrady

Stát lidem na pobyt na šest nocí s pěti procedurami přispívá 4000 korun. To není málo, ale ne všude slevové vouchery právě kvůli vyčerpaným dotacím přijímají a jinde se plní termíny. Takže problémy s rezervací by mohli mít nejen lidé, kteří lázně potřebují třeba po prodělaném covidu, ale i zdravotníci, kteří dostanou mimořádný příspěvek od ministerstva zdravotnictví.

Příspěvek 8000 na lázně dostanou zdravotníci od nemocnic

Ekonomika

Vyčerpaný limit na dotace je třeba případ Lázní Luhačovice. A nejsou jediné. Jak Právu sdělil generální ředitel a zároveň prezident Svazu léčebných lázní Eduard Bláha, začíná se to týkat i menších zařízení. „Čím déle krize trvá a čím více různých podpor lázně přijímají, tím jich více, i těch menších, naráží na limit. Dostávají se tak do stejného problému,“ řekl Bláha.

Zájem je veliký

Už měsíc nepřijímají vouchery ani Lázně Poděbrady. „Limit je vyčerpán. Situaci lidem stále vysvětlujeme, zájem byl velký. V loňském roce bylo uplatněno zhruba 1700 voucherů, v letošním roce se blížíme číslu 2000,“ uvedla Michaela Pácalová z marketingového oddělení.

Ve wellness hotelu Prezident v Karlových Varech ještě poukazy přijímají, i tam ale brzy narazí na limit. „O pobyty s využitím státního příspěvku je zájem. Počítáme, že během dvou měsíců budou vouchery vyčerpány, takže do konce roku nám určitě nevystačí,“ konstatovala pro Právo ředitelka Gabriela Havlínová.

Lázně mají potíže se státními poukazy

Domácí

Bez problému jsou naopak Státní léčebné lázně Janské Lázně. „Předpokládáme čerpání voucherů do konce roku,“ uvedla obchodní náměstkyně Kateřina Kaufmannová.

Většina provozovatelů lázní se shoduje v tom, že o poukazy je zájem. „Lidé se zřejmě rozhodli zvolit jistotu dovolené v Česku a zároveň je vidět hlad po kulturních akcích, léčení a relaxaci v postcovidové době,“ poznamenala Pácalová.

Enormní zájem evidují například i Lázně Jupiter v Bechyni. „Naše kapacita je plná až do poloviny listopadu, mnoho termínů tedy už nezbývá,“ upozornila ředitelka Miroslava Náprstková.

Peníze za voucher každý nedostane

Ekonomika

Kvůli velkému zájmu o ubytování mohou mít problém i zdravotníci, pro něž resort zdravotnictví jako odměnu za jejich péči o covidové pacienty vypsal dotační program na příspěvek ve výši 8000 Kč na lázeňský pobyt. Celkem na to vyčlenil 856 milionů korun. Zdravotníci mohou o vouchery žádat do 30. července.

Dotace někam ještě nedorazily

Přibýt mají i pracovníci sociálních služeb. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce dát vládě příští týden návrh, aby se příspěvek na lázně vztahoval i na ně.

„Netuším, kam lázeňská zařízení zdravotníky ubytují,“ reagovala Náprstková. Ministerstvo ale ujišťuje, že zdravotníci budou moci finanční benefit vyčerpat i v příštím roce.

Opravený Thermal čeká první hosty

Ekonomika

Lázně v Bechyni pořád ještě od MMR nedostaly rozhodnutí o schválení dotací. „Zatím nemůžeme žádat o platby za již dávno uskutečněné pobyty. Pobyty jedou od ledna a máme konec června. Takže lázně dotují půl roku celý tento dotační program ze svých prostředků,“ řekla Právu ředitelka Náprstková.

Její lázně nejsou přitom jediné s podobnou zkušeností. „Je to pravda. Souhlasy zatím většinou chybějí, ale jsme ujišťováni, že už je to otázka dnů,“ potvrdil Bláha. MMR v pondělí oznámilo, že z 71 evidovaných podaných žádostí byla dotace schválena 66 žadatelům a u 61 už byla podpora uvolněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám