Hlavní obsah

Dmitrij Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Hornik, Právo
Článek

Loutka či mini-Putin. Tak, poměrně hanlivě, hodnotili komentátoři Dmitrije Anatoljeviče Medvěděva (*14. září 1965), který se stal v roce 2008 prezidentem Ruska po Vladimiru Putinovi. Navíc byl nejmladší hlavou Ruska od éry carů.

Pevné vazby s Putinem jsou alfou a omegou Medvěděvovy kariéry. Přestože oba muži jsou navzájem hodně odlišní, často se uvádí, že pro Medvěděva je o 17 let starší Putin něco jako učitel, bratr i otec v jedné osobě. Jako tandem se v prezidentském a premiérském křesle prohodili znovu v roce 2012.

Medvěděv se stal ještě před vstupem do nejvyšších Kremelských kruhů úspěšným podnikatelem a autorem oceňovaných vysokoškolských skript k občanskému právu s nákladem 1,5 miliónu.

Medveděv a válka na Ukrajině

Po vypuknutí války na Ukrajině sdílel na svém telegramovém účtu nenávistná vyjádření. Podle jeho slov Ukrajinci nenávidí Rusko a přejí mu smrt. „Dokud budu žít, udělám všechno proto, aby zmizeli,“ napsal.

Medvěděv podpořil rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina o uznání Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky. Po pozastavení členství Ruska v Radě Evropy se Dmitrij Medvěděv vyjádřil, že se jedná o nespravedlivý akt, ale poskytuje ruské Radě bezpečnosti příležitost obnovit trest smrti.

Kdo je syn akademiků

Články k tématu

Lipavský zareagoval na Medvěděvův výplod

Na „mírový plán“ s vražděním ukrajinských civilistů, s nímž přišel bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv, zareagoval český ministr zahraničí Jan Lipavský...

Medvěděv: Zelenskyj bude fyzicky zlikvidován

Po nočních náletech dvou dronů na Kreml, ze kterých Moskva obviňuje Kyjev, není podle náměstka ruské bezpečnostní rady a bývalého ruského prezidenta Dmitrije...

Putinovo Jednotné Rusko v průzkumech ztrácí

„Poctivě a bezpodmínečně“ se chystá vyhrát letošní volby Jednotné Rusko, vládní strana a favorit voleb po bezmála dvě desítky let. Partaj má však nyní nejmenší...