Hlavní obsah

Vegetariánský řezník má na zástěře místo krve mrkvový džus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Jaap Korteweg, nizozemský zemědělec v deváté generaci, vzdal masa a založil si podnik, který má nabízet nejzapřisáhlejším masožravcům rostlinné náhražky, jeho okolí se domnívalo, že jde o žert. Zakladateli firmy De Vegetarische Slager (vegetariánský řezník) se nicméně podařilo, že už ji koupil potravinářský gigant.

Foto: Unilever

Jaap Korteweg jako vegetariánský řezník nosí zástěru od mrkvové šťávy.

Článek

„Sen se stal skutečností,” vysvětluje Korteweg uprostřed pole, kde si staví svůj ekologicky šetrný dům se střechou pokrytou trávou. Jeho podnik se totiž stal součástí projektu britsko-nizozemského potravinářského giganta Unilever.

Zemědělec vypráví, jak byl velkým milovníkem masa a jak se stal před 20 lety vegetariánem, když musel v době prasečího moru skladovat mrtvá prasata v chladných místnostech.

„Byl to moment zlomu, měl jsem dost systému, který využívá zvířata na maso,” uvádí Korteweg a připouští, že to nebylo snadné.

Mrkvový džus na zástěře

Nizozemec označuje za ironii, že jako syn farmáře, který vyrostl na venkově uprostřed býků a krav, skončil tak, že si v roce 2010 otevřel v Haagu své malé vegetariánské řeznictví.

„Nyní vidím, že moje rodina, bratr a sestry, jsou velmi nakloněni této přeměně a novému podnikání,” prohlašuje.

Steak z lidského masa jako prostředek proti zabíjení zvířat

Muži

Za pomoci šéfkuchařů vyrobil Korteweg vegetariánské náhražky, které mají vzhled a chuť masa a uzenin. „Mým cílem bylo stát se co možná nejdříve největším řezníkem na světě. Lidé to tehdy nebrali vážně,” vzpomíná. „Já jsem to ale vážně bral, protože jsem chtěl vytvořit alternativu průmyslově vyráběnému masu,” konstatuje.

Jeho firma pak vyrostla a Korteweg se objevuje jako „vegetariánský řezník” na reklamních fotografiích se sekáčkem na maso v ruce a v zástěře potřísněné nikoli krví, nýbrž mrkvovou šťávou. „Jsem farmář, ale také vegetariánský řezník,” usmívá se.

Kritiku odmítá

Nizozemský zemědělec, jenž odmítá kritiku některých aktivistů, že se Unilever snaží vylepšit image, zatímco ve skutečnosti zůstává velkým zdrojem znečištění planety plasty, dokázal včas využít vegetariánského trendu, částečně vyvolaného bojem proti klimatickým změnám.

Chov hovězího dobytka patří k sektorům, které nejvíce znečišťují ovzduší. Podle firmy JPMorgan navíc může trh s rostlinným masem dosáhnout do 15 let 100 miliard dolarů (2,133 bilionu korun).

Unikátní veganské řeznictví čelí krátce po otevření nepříjemným výhrůžkám

Muži

Vegetariánský řezník soupeří zejména s firmou Impossible Foods, do níž investoval britský magnát Richard Branson, a s firmou Beyond Meat, kterou zčásti financuje miliardář Bill Gates.

Vzdálenou konkurencí mu může být rovněž britské veganské řeznictví Rudy´s, které v Londýně otevřelo v listopadu loňského roku. Na pultech je místo masa či uzenin vystavena veganská slanina, sójové párečky a další alternativy k živočišným produktům.

Reklama

Výběr článků

Načítám