Hlavní obsah

Filmový rok 2022. Svěrák, Krotitelé duchů, Avatar 2 i thriller s Rodenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se kvůli covidu nezavřou kina, čeká nás už od začátku roku 2022 slušná filmová úroda. Nová svěrákovská komedie Betlémské světlo, noví Krotitelé duchů i Mimořádná událost od režiséra Vlastníků Jiřího Havelky.

Betlémské světloVideo: Bioscop

 
Článek

1. Krotitelé duchů: Odkaz

První americký hit roku 2022 je jasný - 6. ledna přijdou Ghostbusters: Afterlife, komedie režiséra Jasona Reitmana navazující na legendární duchařské filmy z osmdesátých let. Hlavní postavy už budou úplně jiné, ale pokud autoři úplně nezvrzali scénář, úspěch by mít mohli.

2. Srdce na dlani

Přinejmenším dobrá návštěvnost se dá čekat od českého filmu Srdce na dlani (20. ledna). Je to komedie a hlavních rolí se ujali známí herci Boleslav Polívka, Vladimír Polívka, Eliška Balzerová či Jana Pidrmanová.

Trailer Krotitelé duchů: Odkaz

3. Mimořádná událost

Pozornost vzbuzuje Mimořádná událost (3. února). Režisérem je totiž Jiří Havelka, který natočil nejlepší český film roku 2019 Vlastníci. Nyní se inspiroval událostí, kdy se omylem rozjela lokálka plná cestujících bez strojvedoucího, a využil ji k ponoru do mezilidských a partnerských vztahů.

Manželskou dvojici hrají Jana Plodková a Igor Chmela. Plodková svého partnera charakterizovala jako velmi pečujícího, starostlivého muže, idealistu, který svou partnerku vnímá jako mnohem krásnější, než ve skutečnosti je.

Foto: Cinemart

Jana Plodková a Igor Chmela

4. Vem si mě

Už 10. února jde do kin americká komedie Vem si mě o slavné zpěvačce Kat (Jennifer Lopezová), která si ze vzteku na expřítele vezme spořádaného průměrného chlapíka Charlieho.

Trailer k filmu Marry Me

5. Poslední závod

Poslední závod (17. února) režiséra Tomáše Hodana je historické horské drama z éry před 1. světovou válkou, kdy bylo lyžování ještě poměrně výstředním sportem.  Příběh byl před lety zveřejněn v médiích, většině lidí je ale pořád neznámý. Hlavními aktéry byli Bohumil Hanč, nejslavnější český lyžař, a jeho kamarád Emerich Rath, český Němec a vášnivý sportovec, který se věnoval hokeji, fotbalu, veslování, běhu, boxu, kanoistice i lyžím. Hančovi se stal osudným lyžařský závod v roce 1913. Hanč uvázl v přírodě, Emerich Rath ho chtěl zachránit, ale nestihl to. Později byl nalezen i zmrzlý Václav Vrbata, Hančův přítel.

6. Betlémské světlo

S téměř stoprocentní jistotou bude hitem Betlémské světlo (3. března). Snímek napsal Zdeněk Svěrák a režie se ujal Jan Svěrák. V hlavních rolích se vedle Zdeňka Svěráka představí Daniela Kolářová, Ondřej Vetchý, Vojtěch Kotek, Tereza Ramba, Vladimír Javorský nebo Jitka Čvančarová. Nejmladší ze Svěráků František se na filmu podílel jako střihač.

7. Panství Downtown: Nová éra

Na vlně nostalgie vletí do kin 24. března Panství Downton: Nová éra. Původní seriál o britských šlechticích byl mezi televizními diváky velkým fenoménem.

Trailer filmu Panství Downton: Nová éra

8. Stínohra

Stínohra (7. dubna) je thriller Petera Bebjaka. Jeho hrdina Jan (Milan Ondrík) je záchranář z malého města, který opustil manželku Evu (Dominika Morávková). V okamžiku rozchodu se Eva stane tragickou obětí zločinu. Jan se trápí, že smrt ženy nepřímo zavinil a nepřišel jí v kritické chvíli na pomoc. Útočiště před neodbytným pocitem viny nachází díky kamarádovi Michalovi (Hynek Čermák) v místním boxerském klubu. Pak zjistí, že skutečný pachatel možná unikne trestu.

9. Promlčeno

Promlčeno (21. dubna) je thriller s Karlem Rodenem, který se vrací k tématu promlčených trestných činů. Režisér Robert Sedláček obsadil také Vilmu Cibulkovou, Igora Bareše, Vladimíra Kratinu, Barboru Bočkovou a Denisu Barešovou.

10. Slovo

Slovo (12. května) je historické drama Beaty Parkanové o manželích Václavovi a Věře, kteří si dali slovo, že budou stát vždy při sobě a nepřekročí své morální hranice. Doba kolem roku 1968 ale vystavuje jejich vzájemný slib těžkým zkouškám.

Top Gun: Maverick

Bláznivá komedie Pravá blondýnka 3 přijde do kin 19. května a roky ohlašované a odsunované pokračování amerického Top Gunu s podtitulem Maverick má dorazit 26. května. Sci-fi Jurassic World: Dominion má premiéru 9. června.

Foto: Paramount Pictures

Top Gun: Maverick

Česká komedie Kdyby radši hořelo s Miroslavem Krobotem, Annou Polívkovou či Vladimírem Škultétym vstoupí do kin 16. června a biografický snímek o Elvisovi Presleym 23. června. Komedie Petra Nikolaeva o střídavé péči Střídavka má premiéru 21. července.

Další pokračování Spider-Mana se očekává 27. října. Biografický film o skupině Bee Gees se chystá na 3. listopadu a před Vánocemi se má objevit Avatar 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám