Hlavní obsah

Od Světáků po Pelíšky aneb 10 českých filmů, které byste měli vidět

Novinky, mim

Jestli si chcete pustit kvalitní film, nemusíte pro něj chodit daleko. I v České republice vznikají úžasné celovečerní snímky. Připravili jsme pro vás deset tipů na české filmy - od Světáků po Pelíšky.

Foto: Space Films

Asi nejpopulárnější se stala retrokomedie z roku 1968 Pelíšky, z níž nejen pamětníci často citují. Miroslav Donutil hrál zarytého komunistu Šebka, Michael Beran jeho dospívajícího syna Michala (1999).

Článek

1. Pelíšky

Režisér Jan Hřebejk v roce 1999 natočil dnes už legendární snímek vyprávějící o jedné české rodině a tom, co prožívá na konci šedesátých let. Ve filmu plném zábavných dialogů si zahráli například Jiří Kodet, Miroslav Donutil nebo Simona Stašová.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

2. Kolja

Jímavý snímek, který získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film, natočil v roce 1996 Jan Svěrák. Pojednává o postarším Františkovi (Zdeněk Svěrák), kterému zůstane na krku malý ruský chlapec Kolja (Andrej Chalimon). František, který rusky neumí, se ho snaží zbavit na úřadech, ale to mu nevyjde, a tak se o něj stará. Když pak ale o něj má přece jen přijít, najednou mu je to líto...

Nejnavštěvovanějšími českými filmy od roku 1993 jsou Kolja a Vratné lahve

Kultura

3. Marečku, podejte mi pero!

Tovární mistr Jiří Kroupa (Jiří Sovák) musí nastoupit do večerní průmyslovky, aby si udržel práci. Jenže záhy zjišťuje, že ačkoli doteď dělal ramena před studujícím synem, jemu samotnému škola vůbec nejde. Ve filmu režiséra Oldřicha Lipského z roku 1976 hráli například Jiří Schmitzer, Václav Lohniský nebo Milena Dvorská.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

4. S čerty nejsou žerty

Pohádky, ty my umíme! S čerty nejsou žerty režiséra Hynka Bočana z roku 1985 vypráví příběh o zlé maceše, hodném synovi mlynáře, nafoukané princezně a hlavně dokonale ztvárněném pekle. Lucifera zahrál Karel Heřmánek. Pohádka je plná vtipných dialogů a hlášek, které zlidověly.

10 tipů na animované filmy pro malé i velké diváky

Film

5. Samotáři

Příběhy sedmi mladých lidí se prolínají v hořkosladké komedii, kterou v roce 2000 natočil režisér David Ondříček. Samotáře ztvárnili například Jiří Macháček, Saša Rašilov a Ivan Trojan.

Scenáristka Olga Dabrowská: Ve filmu Samotáři je hodně věcí z mého života

Styl

6. Světáci

Jak to dopadne, když se tři dělníci a tři prostitutky snaží chovat na úrovni? Režisér Zdeněk Podskalský v roce 1969 natočil geniální komedii s šesti hlavními postavami, které hráli Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Jan Libíček, Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková a Iva Janžurová.

10 komedií, ve kterých vás rozesměje Louis de Funès

Film

7. Ostře sledované vlaky

V roce 1966 natočil režisér Jiří Menzel film podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala a vysloužil si tím Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Příběh výpravčího je z období protektorátu.

Odborníci začali „čistit” Menzelovy Ostře sledované vlaky

Kultura

8. Kytice

V roce 2000 režisér F. A. Brabec na motivy balad Karla Jaromíra Erbena mistrně natočil film Kytice. V příbězích se objevila spousta českých hereckých špiček, například Linda Rybová, Bolek Polívka nebo Jiří Schmitzer. Díky nim se přenesete do povídání o Vodníkovi, Zlatém kolovratu i Polednici.

V Jezeře ve Velkých Karlovicích žijí draci, psal o nich i Karel Jaromír Erben

Tipy na výlety

9. Želary

V roce 2003 natočil režisér Ondřej Trojan drama podle stejnojmenné knihy Květy Legátové. Hlavní roli obsadila Aňa Geislerová. Děj je zasazen do čtyřicátých let, tedy do doby protektorátu. Zdravotní sestra Eliška prchá před nacisty do horské vesnice Želary, kde s novou identitou předstírá, že je ženou horala Jozy. Opouští městský život a musí se naučit žít na místě, kde se zastavil čas.

Zachraňte vojína Ryana, Pianista, Statečné srdce. 10 válečných filmů, které stojí za to vidět

Film

10. Byl jednou jeden král

Výběr uzavíráme pohádkou s Janem Werichem v hlavní roli. Příběh o namyšleném králi, který vezme lidem sůl jen proto, aby dokázal, že má pravdu a že sůl není nad zlato, a jeho moudré dceři Marušce natočil Bořivoj Zeman v roce 1954.

U Werichů v kuchyni

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám