Hlavní obsah

Nuda? Vyberte si film z těchto deseti komedií a pobavíte se

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý den je nálada na to, pustit si film s vážným tématem. Občas se každý chce jen tak pobavit u komedie. Přinášíme deset tipů na klasiky tohoto žánru. Tak co to bude - Někdo to rád horké, Sám doma, Vrchní prchni! nebo třeba Láska nebeská?

Foto: Profimedia.cz

Monty Python a Svatý grál

Článek

1. Někdo to rád horké

Božskou Marilyn Monroe můžete vidět například ve filmu Někdo to rád horké, který v roce 1959 natočil Billy Wilder. Hereckou společnost jí tam dělali Tony Curtis a Jack Lemmon. A děj? Dva muzikanti utíkají před bandou gangsterů. Převléknou se za ženy a ukryjí se v dívčím orchestru. Tam se seznámí se zpěvačkou Pusinkou Kovalczykovou, do které se jeden z nich zamiluje. Jenže vzhledem ke svým převlekům musí sami odrážet amanty. Ale tak, nikdo není dokonalý...

Trezor vydal záběry nahé Marilyn

Koktejl

2. Vrchní, prchni!

Duo Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák vytvořilo desítky divadelních her a filmů, které diváky baví i dnes. V roce 1980 například vznikl snímek Vrchní, prchni!, jenž Smoljak natočil a Svěrák k němu napsal scénář. Hlavní roli knihkupce, který se začne převlékat za číšníka a okrádat lidi v hospodách tím, že je kasíruje, obsadil Josef Abrhám.

10 komedií, ve kterých vás rozesměje Louis de Funès

Film

3. Sám doma

„Na něco jsme zapomněli... Na Kevina!“ Legendární hláška pochází z komedie z roku 1990 od režiséra Chrise Columba. V hlavních rolích excelovali Macaulay Culkin, Joe Pesci a Daniel Stern. Zatímco Kevinova rodina bez něj omylem odletěla na Vánoce do Paříže, Kevin zůstává sám doma v Americe. V okolí se zrovna potulují mokří banditi, kteří si vyhlédli dům, kde Kevin bydlí, k vyloupení. To ale netuší, že Kevin jim to jen tak nedaruje. V domě zloději narazí na desítky pastí, které je mají zničit a majetek Kevinovy rodiny ubránit.

Aristokratka je lehkonohá, říká o svém novém filmu režisér Jiří Vejdělek

Kultura

4. Limonádový Joe aneb Koňská opera

V roce 1964 režisér Oldřich Lipský natočil muzikálovou westernovou komedii, v níž zazářili například Olga Schoberová, Květa Fialová a Karel Fiala. Na Divokém západě pije ten jeden jediný správný muž jen kolalokovu limonádu a je v podstatě nemožné ho zabít.

10 tipů na westernové snímky, s nimiž zažijete večer s lovci lidí a bandity

Film

5. Císařův pekař – Pekařův císař

Česká veselohra o císaři Rudolfovi II., pekaři Matějovi a Golemovi rozdělená do dvou dílů pravděpodobně nenechá diváka na pochybách, že Jan Werich, který se zde objevuje v pečlivě propracované dvojroli císaře a pekaře, byl geniálním hercem a komikem. Jeho smysl pro legraci se ukázal při množství představení a filmů a Císařův pekař – Pekařův císař rozhodně patří do zlatého fondu české kinematografie. Filmy natočil v roce 1951 Martin Frič.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

6. Láska nebeská

Nejen na Vánoce se můžete zasmát u této komedie z roku 2003, kterou natočil Richard Curtis. Více než dvouhodinový film odehrávající se před Vánoci se skládá z několika souvisejících příběhů o lásce, které se postupně skládají do jednoho celku. Ve snímku, který televize vysílají o Vánocích dodnes, si zahrálo množství hollywoodských hvězd, například Bill Nighby, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompsonová, Keira Knightleyová, Hugh Grant nebo Alan Rickman.

Hvězda Lásky nebeské Bill Nighy: Moje novoroční předsevzetí je méně klít

Vánoce

7. Četník ze Saint Tropez

Kdo by nemiloval Louise de Funèse v roli četníka Cruchota a jeho grimasy. Klasiku francouzsko-italské komedie natočil v roce 1964 Jean Girault. Funèse v českém dabingu nezaměnitelně ztvárnil herec František Filipovský. Snímek se dočkal několika stejně vtipných pokračování.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

8. Hoří, má panenko

Světově uznávaný český režisér Miloš Forman v roce 1967 natočil minimalistickou komedii z prostředí hasičského bálu. Groteska vysmívající se společnosti je prvním Formanovým barevným filmem. Snímek byl obsazen neherci známými z jeho předcházejících filmů (například Jan Vostrčil a Milada Ježková). Komedie postavená na vtipných dialozích byla nominována na Oscara v kategorii cizojazyčný film.

Jedinečný snímek Hoří má panenko bude uveden v digitálně restaurované podobě

MFF KV

9. Bláznivá střela

Frank Drebin má chránit Alžbětu II. Kvůli zmatkům, které často sám způsobuje, má ale už tak náročnou situaci ještě složitější. Americkou klasiku plnou pádů a trapných konverzací natočil v roce 1988 režisér David Zucker. V hlavních rolích se představili Leslie Nielsen a dcera rokenrolového krále Priscilla Presleyová.

10 italských filmů, které vás rozesmějí i rozpláčou

Film

10. Monty Python a Svatý grál

Humoristická klasika pro fajnšmekry vznikla v roce 1975. Natočili ji Terry Giliam a Terry Jones a zahráli si tam například Graham Chapman, John Cleese nebo Eric Idle. Jde o neotřelé zpracování příběhu krále Artuše putujícího napříč Británií za Svatým grálem. Na své cestě se střetává s bizarními překážkami.

Terry Jones z Monty Pythonů se stáhl do ústraní, trpí afázií

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám