Hlavní obsah

Tipy na filmy roku 2021, které stojí za to vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2021 přinesl spoustu dobrých, zábavných, akčních i mrazivých filmů. Mnoho z nich se dočkalo značné popularity jako snímky Duna, bondovka Není čas zemřít, V zajetí démonů 3, marvelovka Black Widow a mnoho dalších. Uplynulý rok ale přinesl i desítky dalších filmů, které stojí za to vidět. Přinášíme tipy na deset zahraničních filmů roku 2021, které byste si neměli nechat ujít.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší filmy 2021: Tipy na filmy, které byste si neměli nechat ujít. Ilustrační foto

Článek

1. Otec (The Father)

Anthony Hopkins podává excelentní herecký výkon v roli osmdesátiletého Anthonyho, který trpí demencí. Drama je plné syrových emocí, ne však sentimentu. Film je pojat z pohledu samotného Anthonyho, který demencí trpí a sleduje, jak se starý muž snaží pochopit měnící se situace okolo sebe i vlastní realitu. Herecky Hopkinse doplňuje výborná Olivia Colman v roli jeho dcery.

2.  Quo vadis, Aida?

Film sleduje historickou událost, jež je označována za jeden z největších masakrů v Evropě od druhé světové války: Srebrenický masakr. Je rok 1995 a Aida pracuje jako překladatelka pro OSN ve městě Srebrenica na východě Bosny a Hercegoviny. Ze své pozice se stává součástí vyjednávání, během kterých si začíná uvědomovat vážnost situace i nebezpečí, které hrozí nejen jejím blízkým, ale tisícům dalších nevinných lidí. Snímek získal cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film letošního roku.

3. Shiny_Flakes: Náctiletý drogový baron (Shiny_Flakes: The Teenage Drug Lord)

Německý dokumentární snímek o devatenáctiletém chlapci v pubertě, který z dětského pokoje vybudoval jedno z největších drogových impérií Evropy. Příběh Maxe, na internetu známého pod přezdívkou Shiny_Flakes, je těžko uvěřitelný, avšak skutečný. V roce 2015 byl Max zatčen za prodej drog v hodnotě přes čtyři miliony eur. Než byl dopaden, stihl za 14 měsíců prodat téměř tunu drog.

4. Free Guy

Představte si, že nežijete v reálném světě, ale simulaci. A ani vy sami nejste vlastně skuteční. Přesně to zjistí bankovní úředník v podání Ryana Reynoldse – je nehratelnou postavou ve videohře. Musí se vyrovnat nejen s takovou novinkou, ale i se pokusit zachránit své přátele a celý svět dříve, než hru smaže její tvůrce.

5. Minari

Amerika osmdesátých let, představa o ideálním životě a americkém snu. Za touto vidinou se stěhuje do státu Arkansas jako korejský přistěhovalec Jacob Yi se svým synem. Realita ale není tak růžová, jaká byla v představách. Vše navíc zkomplikuje příjezd Moniky, manželky Jacoba. Dramatický snímek je příběhem o rodičovství, manželství a vztazích.

6. The Velvet Underground

Celovečerní dokument o americké rockové skupině The Velvet Underground si vysloužil kladné hodnocení diváků i filmových kritiků. Režisér Todd Haynes představuje ikonickou kapelu i její členy prostřednictvím exkluzivních rozhovorů a archivních záběrů.

7. Země nomádů (Nomadland)

Snímek, který získal oscarovou sošku za nejlepší film roku 2021. Fern žila dlouhá léta spolu s manželem na venkově v americkém státě Nevada. Po ekonomickém kolapsu a smrti jejího muže se Fern rozhodne nechat vše za sebou. Své věci naloží do dodávky a vydává se na cestu bez pevného domova a jistot, za hranice klasických společenských zvyklostí, jako novodobý nomád.

8. Nikdo (Nobody)

Hutch žije nudným, stereotypním životem až do chvíle, kdy jeho dům přepadnou lupiči. Jeho rodina očekávala, že je bude Hutch bránit, ten ale nic neudělal a nechal lupiče loupit. Nechtěl prý riskovat v nebezpečné situaci, pro rodinu i sousedy je ale zbabělec. Hutch v sobě dusí vztek, který vybublá ve chvíli, kdy nastoupí do nočního autobusu, ve kterém banda grázlů obtěžuje ostatní cestující. Hutch se v minulosti živil tím, že řešil problémy násilím, a má za sebou speciální trénink. Potyčka v autobuse rozpoutá řadu dalších událostí.

9. Mauritánec: Deník z Guantánama (The Mauritanian)

Skutečný příběh zfilmovaný na základě memoáru Mohamedoua Oulda Slahiho, který byl zajat americkou vládou a bez obvinění a soudu byl 14 let protiprávně vězněn v zadržovacím táboře Guantánamo Bay. V roli právníků se představí Jodie Foster jako obhájkyně a Benedict Cumberbatch coby vojenský žalobce. Během procesu vyjdou na povrch zcela šokující odhalení.

10. Síla psa (The power of the dog)

Phil Burbank je svérázný, drsný kovboj, který má rád svůj klid. Už přes dvacet let žije a hospodaří na rodinném ranči spolu se svým bratrem Georgem. Klid a zajetou rutinu ale naruší příjezd Georgovy novomanželky a jejího dospívajícího syna Petera, kteří nejsou zvyklí žít podle Philových kovbojských ideálů. Mezi zdánlivě nepřístupným kovbojem a samotářským mladým Peterem ale začne pomalu vznikat zvláštní pouto.

Další inspirace:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám