Hlavní obsah

Ústavní soud potvrdil devět let za brutální útok na mladíka v Brně

Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Duc Anh Trana, který se jako řidič podílel na brutálním napadení a oloupení vietnamského známého v Brně. Odpyká si devět let ve vězení. Soudci stížnost považovali za zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK ze stručného usnesení v internetové databázi. Už dříve soud odmítl podněty spolupachatelů Marka Vejpustka a Patrika Ihma, kteří dostali tresty 18 a 11 let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Duc Anh Tran podle ÚS ve stížnosti vznášel především obecné námitky k porušení zásad spravedlivého trestního řízení. Justice se však s jeho námitkami obsáhle vypořádala, plyne z usnesení. Podílel se na pokusu o vraždu, musel prý tušit, že napadený mladík může zemřít. „Pro podrobnosti lze stěžovatele odkázat na odůvodnění napadených rozhodnutí, v nichž ÚS neshledal žádné ústavněprávní nedostatky,“ stojí v usnesení.

Justice v kauze potrestala čtyři mladíky, kromě Vejpustka, Ihma a Trana ještě Vojtěcha Hlavačku, který hlídal a zahlazoval stopy. Má si odpykat sedm let.

Po brutálním napadení mladík ochrnul. Pachatelé u Ústavního soudu zastání nenašli

Krimi

Napadení se odehrálo v únoru 2019, podle verdiktu si muži ve věku 19 až 24 let čin dopředu naplánovali, rozdělili si role a vytipovali místo. Obětí byl mladý Vietnamec. Mladíci ho podle obžaloby vylákali z domu v Žabovřeskách pod záminkou obchodu s tabákem do vodních dýmek. Surově jej napadli baseballovou pálkou, útočili i na hlavu. Poté ho naložili do auta a odvezli do lesa u Bílovic nad Svitavou. Tam jej opět napadli, zdrogovali a nakonec ponechali osudu a odjeli i se 140 000 korunami.

Mladík přežil díky poloze sdílené přes mobilní aplikaci, s jejíž pomocí ho našli kamarádi a přivolali pomoc. Lékař jej resuscitoval. Muž utrpěl těžká zranění včetně tříštivých zlomenin a otoku mozku. Zůstal ochrnutý na vozíku.

Dříve netrestaní mladíci se k činu doznali. Navzájem na sebe svalovali hlavní díl viny. Podle obhajoby neměli v úmyslu známého usmrtit ani nebyli srozuměni s tím, že by mohl na místě zemřít.

Mladík po brutálním napadení ochrnul. Soud potvrdil čtveřici tresty až 18 let vězení

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám