Hlavní obsah

Mladík po brutálním napadení ochrnul. Soud potvrdil čtveřici tresty až 18 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání čtveřice mladíků, kteří v Brně brutálně napadli a oloupili vietnamského známého. Za loupež a pokus o vraždu dostali tresty od sedmi do 18 let vězení. Po činu nechali těžce zraněného mladíka ležet opuštěného v lese. Přežil jen díky mobilní aplikaci a pomoci, kterou mu zavolali kamarádi, avšak ochrnul.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Obžalovaní u Krajského soudu v Brně (20. července 2020).

Článek

Výsledek dovolacího řízení ve čtvrtek potvrdila mluvčí Krajského soudu v Brně Klára Belkovová. Tento soud se případem zabýval jako první instance. Odůvodnění NS ještě není v plném znění veřejně dostupné.

Dovolání podali všichni čtyři odsouzení, tedy Marek Vejpustek a Patrik Ihm, kteří se na útoku osobně podíleli, Vojtěch Hlavačka, který hlídal a zahlazoval stopy, a Duc Anh Tran, jenž dělal řidiče.

Na soud se ale obrátil také tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který nesouhlasil s mimořádným snížením trestu pro Ihma na 11 let vězení.

Sazba přitom začíná na 15 letech. Ani státní zastupitelství však podle Belkovové se svým podnětem neuspělo.

Trojice brutálně zbila mladíka a nechala ho ležet v lese. Odsedí si až 18 let

Krimi

Nejvyšší, osmnáctiletý trest dostal Vejpustek. Hlavačka si má odpykat sedm let, Duc Anh Tran si vyslechl devítiletý trest.

Napadení se odehrálo v únoru 2019, podle verdiktu si muži ve věku 19 až 24 let čin dopředu naplánovali, rozdělili si role a vytipovali místo.

Obětí byl mladý Vietnamec, kterému se přezdívalo Milan. Mladíci ho podle obžaloby vylákali z domu v Žabovřeskách pod záminkou obchodu s tabákem do vodních dýmek.

Surově jej napadli baseballovou pálkou, útočili i na hlavu. Poté ho naložili do auta a odvezli do lesa u Bílovic nad Svitavou.

Tam jej opět napadli, zdrogovali a nakonec ponechali jeho osudu a odjeli i se 140 tisíci korun, které měl Vietnamec přichystané na nákup tabáku.

18, 10, 9 a 6 let. Soud tvrdě ztrestal brutální napadení v Brně, oběť je na vozíku

Krimi

Mladík přežil díky sdílené poloze přes mobilní aplikaci, s jejíž pomocí ho našli jeho kamarádi. Okamžitě přivolali pomoc.

Lékař jej na místě intenzivně resuscitoval. Muž utrpěl těžká zranění včetně tříštivých zlomenin a otoku mozku. Zůstal ochrnutý na vozíku.

Dříve netrestaní mladíci se k činu doznali. Navzájem na sebe svalovali hlavní díl viny. Podle obhajoby neměli v úmyslu známého usmrtit ani nebyli srozuměni s tím, že by mohl na místě zemřít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám