Hlavní obsah

Svědek v kauze Stoka: Do firmy přicházely podklady, ven pak šly peníze

Novinky, Petr Kozelka

Brněnský krajský soud pokračuje ve čtvrtek v rozplétání údajných korupčních chapadel při zadávání veřejných zakázek v Brně. Hlavou chobotnice tyjící ze zakázek byl podle obžaloby bývalý místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO), spolu s ním sedí na lavici obžalovaných další desítka podnikatelů či lidí z radnice.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Švachula přichází k soudu

Článek

Jeden ze svědků ve čtvrtek před soudem popsal, jak dělal rozpočty na zakázky tak, aby v nich byly i peníze na úplatky. Před senát v čele s Jaroslavou Bartošovou předstoupil rozpočtář pracují pro firmu Kros-stav majitele Lubomíra Smolky. U soudu popsal, kterak dostal dopředu, ještě před vyhlášením veřejné zakázky, od svého šéfa některé podklady, na jejichž základě zpracoval rozpočet. „Moje kalkulace byla o několik procent nižší než projektantský rozpočet. Pak se nějaké peníze odváděly. Šlo o deset nebo patnáct procent,“ popsal svědek.

„Všechny zakázky jsem řešil s panem Smolkou, podklady a pokyny jsem dostával od něj. Podklady pro zakázky nosil do firmy pan Pavel Ovčarčin, později si to pan Smolka domlouval s Petrem Liškutinem. Část peněz se pak musela odvádět při podpisu smlouvy a zbytek po realizaci. Komu se měly peníze dávat, to ale nevím,“ přiznal svědek.

Provize byla 15 procent, popsal svědek úplatky v kauze Stoka

Krimi

Ovčarčin měl být jedním z mužů, kteří podle státního zastupitelství vybírali peníze pro Švachulu, Liškutin zase šéfoval radničnímu odboru investic. Rozpočtář k tomu dodal, že jeho stavební firma se domlouvala s další společností UNO Luboše Krejčího. I pro druhou společnost dělal rozpočty.

Ovčarčin se již dříve ke korupčnímu jednání částečně doznal, Liškutin naopak jakékoli zapojení do zločinného jednání při svém zářijovém výslechu rozhodně popřel. „Když jsem byl vedoucí odboru, realizovali jsme možná stovky zakázek. V takovém množství nebylo možné technicky ani časově, abych je ovlivňoval. K panu Švachulovi jsem měl ryze pracovní vztah, nikde ke mně neměl požadavky, které byly za hranou zákona,“ tvrdil Liškutin s tím, že do výběrových řízení nikdo z radnice nezasahoval.

Kauza Stoka: Měl jsem dojem, že zakázky děláme transparentně, divil se tajemník

Krimi

Stavební podnikatel Smolka naopak dříve přiznal, že dával Liškutinovi a Ovčarčinovi desetiprocentní „provize“ z ovlivněných zakázek. „Půlka se dávala při podpisu smlouvy a půlka po dokončení stavby. Později se dávalo deset procent po dokončení. Já jsem nechtěl firmu dostat do potíží, tak jsem to platil z mých soukromých peněz. Chtěl jsem, aby firma fungovala, abych měl zakázky a mohl jsem ji předat. Tratil jsem na tom. Dal jsem úplatky asi ve výši dvou milionů, dostal jsem zakázky za asi dvacet milionů,“ popsal Smolka při svém výslechu.

Reklama

Výběr článků

Načítám