Hlavní obsah

Provize byla 15 procent, popsal svědek úplatky v kauze Stoka

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

U brněnského krajského soudu ve středu pokračuje projednávání případu Stoka, tedy údajné korupce na radnici Brno-střed a v brněnských městských firmách, k níž mělo docházet pod taktovkou tehdejšího místostarosty Jiřího Švachuly (dříve ANO). Soud se pustil do čtení výpovědí některých svědků. Jeden z nich například popsal, jak platil za získanou zakázku 15 procent.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Švachula přichází k soudu

Článek

Instalatér při výslechu popsal, jak získával zakázky od správy nemovitostí městské části. Jeden ze zaměstnanců radnice prý měl za úkol sehnat firmy, které budou zakázky za úplatky získávat, a proto oslovil i jeho. „Pak na schůzce na čerpací stanici mi obžalovaný Pavel Ovčarčin potvrdil, že půjde o 15 procent z ceny,“ popsal svědek.

„Pak jsem měl schůzku s panem Kosmákem a bylo mi potvrzeno, že pro správu nemovitostí budu pracovat podle dohodnutých podmínek,“ přečetla z výpovědi muže předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová. Pavel Kosmák je bývalý vedoucí technik správy nemovitostí, který taktéž sedí na lavici obžalovaných.

Svědek také popsal, že informace o zakázkách se dozvídal přes elektronickou komunikaci. „Někdy jsem dělal křoví, řekli mi dopředu nabídkovou cenu a já jsem měl dát vyšší nabídku, aby práci získala jiná firma. Za to jsem žádné peníze nedostal. Když jsem předával úplatky, bylo to v hotovosti v obálkách,“ dodal svědek.

Kauza Stoka: Měl jsem dojem, že zakázky děláme transparentně, divil se tajemník

Krimi

Kosmák i Ovčarčin, kteří měli peníze pro Švachulu podle tvrzení obžaloby vybírat, se již dříve ke korupčnímu jednání doznali. Ovčarčin ale ve čtvrtek u soudu popřel, že by od svědka nějaké peníze přebíral.

Kauza Stoka vypukla v březnu 2019 po policejním zásahu na radnici Brno-střed. Státní zastupitelství následně obžalovalo 11 lidí v čele právě se Švachulou z toho, že manipulovali zakázky na radnici i v několika brněnských městských firmách. Skupina měla podle státního zástupce Radka Mezlíka ovlivnit zakázky až za půl miliardy korun. Výše úplatků se pak měla pohybovat v desítkách milionů korun.

Žalobce kauzy Stoka končí, odešla i hlavní vyšetřovatelka

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám