Hlavní obsah

S vodáckou sezónou začala i ta zlodějská, varuje policie návštěvníky kempů

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vykradené stany, chatky i odcizené lodě. Pro některé vodáky nezačala letošní vodácká sezona příliš šťastně. Jihočeští policisté řeší už několik případů, kdy zloději ukradli v kempech věci za tisíce korun.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Plné kempy vodáků jsou doslova magnetem pro zloděje. Policisté apelují, aby si lidé své věci na vodě důrazně hlídali a nevozili s sebou žádné cennosti.

Článek

O věci za několik tisíc korun přišla začátkem tohoto týdne i rodina Králova z Českých Budějovic. Ta se vydala sjíždět řeku Vltavu z Vyššího Brodu. V jednom z kempů u Českého Krumlova jim ale zloděj vykradl stan.

Pachatelům krádeží v kempech bohužel někdy nahrávají samotní táborníci
Lenka Pokorná, policejní preventistka

„Šli jsme se k večeru projít s manželkou a dětmi k řece a stan jsme uzavřeli. Byli jsme pryč asi půl hodiny. Když jsme se vrátili, stan byl otevřený a zmizel mobilní telefon, tablet i digitální čtečka knih. Peněženku s doklady, platební kartou i penězi jsme měli naštěstí s sebou,“ popsal nepříjemný zážitek z dovolené na vodě Jiří Král s tím, že do vodáckých kempů jezdí už více než dvacet let a nic podobného nezažil.

Plné kempy – magnet pro zloděje

Plné vodácké kempy jsou podle jihočeských policistů doslova magnetem pro zloděje. Každoročně řeší desítky případů, kdy vodáci přijdou o věci za desetitisíce korun. A letos, kdy většině lidí překazil dovolenou v zahraničí koronavirus, se dá očekávat, že jihočeské vodácké kempy budou praskat ve švech. A to samozřejmě zloději vítají.

Lidé mají u dovolených zájem o pozdější termíny

Koronavirus

„Pachatelům krádeží v kempech ale mnohdy bohužel nahrávají samotní táborníci. Chatky i stany, ve kterých jsou ubytováni, často nechávají přes noc odemčené. Zloději pak mají usnadněnou práci, potichu a nenápadně vejdou a vezmou vše, co vidí,“ řekla českokrumlovská policejní preventistka Lenka Pokorná s tím, že o uplynulém víkendu řešili policisté další krádež. Z neuzamčené chaty v kempu u Vyššího Brodu sebral zloděj peněženku s penězi a tři mobilní telefony. Majitel věcí přišel o šest tisíc korun.

Okrádají i spící vodáky

Zloději se neštítí vůbec ničeho a vykradou i stan či chatku, ve které vodáci spí. Své o tom ví i pan Milan, kterého takto okradli loni. „Spal jsem ve stanu. Když jsem se ráno probudil, v předsíni stanu chyběl mobilní telefon a power banka. Vůbec jsem nepostřehl, že je ve stanu někdo cizí, byl tak potichu a rychlý, že jsem se vůbec nevzbudil,“ zavzpomínal Milan.

Na rozvodněnou Bečvu vyrazili v kanoi, jeden hazard nepřežil

Domácí

Policisté důrazně apelují na vodáky, aby si své věci hlídali. Na vodu by určitě neměli vozit žádné cennosti. Chatky by měli vždy při odchodu zamykat. Pokud spí lidé ve stanech a vzdálí se, vždy by měli požádat někoho ze sousedů, aby jim na stan dohlédl.

Reklama

Výběr článků

Načítám