Hlavní obsah

Na rozvodněnou Bečvu vyrazili v kanoi, jeden hazard nepřežil

Hovězí
Aktualizováno

Při sjíždění Vsetínské Bečvy, v níž teče po vydatných deštích více vody než obvykle, se v pondělí odpoledne převrhla kanoe se dvěma muži. Neštěstí se stalo pod splavem v Hovězí na Vsetínsku, jeden z mužů v nemocnici zemřel, zdravotní stav druhého je velmi vážný.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Rozvodněná Bečva (na snímku z 22. června 2020). V oblasti nadále platí výstraha před vydatným deštěm a je vyhlášena povodňová bdělost.

Článek

„Tři muži a jedna žena ve středním věku se vydali dnes odpoledne na dvou kánoích po Vsetínské Bečvě. Když připluli krátce po půl páté k jezu v Hovězí, vyhodnotili, že bude bezpečnější jez obejít,” popisuje krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

„Kánoe přenesli po břehu a nastoupili na ně až pod jezem. Dva muži se po nasednutí vrátili s kánoí kousek blíž k jezu. Když se přiblížili, proud je vtáhl, do kánoe se jim nabrala voda, převrátili se a začali se topit. Na místě se osádce z druhé kánoe podařilo vytáhnout ven jednoho z mužů, kterého odvezla záchranka do vsetínské nemocnice.”

Muž vyjel na raftu na rozvodněnou Morávku se dvěma dcerami, mladší nepřežila

Krimi

Mužům se z vody snažili pomoci jak jejich kolegové z druhé kanoe, tak i lidé z okolních domů. „Jednoho muže se jim podařilo vytáhnout, lidé ho oživovali. Pak přijeli hasiči a záchranná služba, kteří pokračovali v resuscitaci. Sanitka následně muže odvezla do nemocnice ve Vsetíně. Druhého muže unášel proud vody asi 2,5 kilometru. Přiletěl pro něj vrtulník," řekla Javorková.

Jeden z mužů večer následkům tonutí podlehl, stav druhého byl podle informací z odpoledne velmi vážný. „Doporučujeme, aby lidé zvážili, jestli je vhodné a bezpečné se v těchto dnech na rozvodněné řeky vydávat,” varuje Javorková.

Další oběti velké vody

Rozvodněné toky si v minulých dnech ve Zlínském kraji vyžádaly dva lidské životy. V potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul o víkendu třiašedesátiletý muž. Okolnosti jeho úmrtí policisté vyšetřují. V neděli se utopila starší žena v Zubří na Vsetínsku, podle Javorkové pravděpodobně skokem do rozvodněného Hodorfského potoka spáchala sebevraždu.

Při povodních zemřela 48letá žena. Zmizelou seniorku hledá dron i vrtulník

Krimi

Vydatný déšť vzedmul v minulých dnech hladinu i dalších potoků a řek v regionu, postupně však klesají. První stupeň povodňové aktivity evidovali dnes večer hydrometeorologové pouze na říčce Bystřičce nad i pod stejnojmennou nádrží na Vsetínsku. Ráno platil také na řece Moravě v Kroměříži a Spytihněvi na Zlínsku, dopoledne však její hladina na obou místech klesla pod stanovený limit.

Reklama

Výběr článků

Načítám