Hlavní obsah

Obžaloba v případě otravy Bečvy by měla být do konce roku

Vsetín

Obžalobu v kauze otravy řeky Bečvy z loňského září by dozorující státní zástupce Petr Bareš z Okresního státního zastupitelství ve Vsetíně rád vypracoval do konce roku. Kvůli nedávnému pokusu vědců a rybářů se solí je podle něj v případu nutné doplnit znalecké posudky, řekl ČTK.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Biologové z Akademie věd strávili u řeky Bečvy tři dny.

Článek

Žalobce dále řekl, že čeká i na případné další právní kroky společnosti Energoaqua a jejího jednatele Oldřicha Havelky, které policie v souvislosti s ekologickou havárií obvinila. Několik dní po katastrofě Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uvedla, že řeku otrávily kyanidy.

Spisový materiál je podle Bareše velmi obsáhlý. Před několika dny zamítl jako nedůvodné stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání. Stížnost podala jak firma Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku, tak její jednatel Oldřich Havelka, policie je obvinila letos v červnu. Podle Havelkova vyjádření pro ČTK z minulého týdne nebylo zamítnutí nijak odůvodněno, proto připravuje další kroky.

Ministerstvo nabídlo pomoc rybářům na otrávené Bečvě

Domácí

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly, zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Právě tímto kanálem se podle policie, která se opírá i o posudek znalce Jiřího Klicpery, kyanidy do řeky dostaly.

Foto: archiv Stanislav Pernický

V neděli 20. září 2020 zahubil v Bečvě kyanid a další chemické látky více než čtyřicet tun ryb.

Letní experiment

Někteří rybáři a vědci to považují za nesmysl. Upozornili, že první ryby začaly v řece hynout až po více než třech kilometrech od vyústění kanálu. Na této trase přitom řeka překonává dva jezy a peřeje. V létě proto vědci a rybáři pod vedením přírodovědce Jakuba Hrušky pokusně do Bečvy vylili u vyústění kanálu solný roztok a zaznamenávali, jak se v řečišti chová. Podle nich výsledky pokusu vylučují otravu z rožnovského kanálu.

Bečvu nemusel otrávit kyanid, zaznělo před vyšetřovací komisí

Domácí

Experimentem se nyní zabývá ČIŽP i vyšetřovatelé. „My se musíme vypořádat s tím pokusem, který prováděl pan profesor Hruška. Čili v tomto směru bude doplňován posudek jak Jihočeské univerzity, tak pana Klicpery. No a pak uvidíme. Já doufám, že do konce roku by to mohlo být skončené. To znamená, že do konce roku bych to rád měl na soudě,” řekl Bareš.

Podle kriminalistů jde v případu o dva trestné činy – poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě Energoaqua zákaz činnosti a peněžitý trest. Policie vyšetřování odmítla podrobněji komentovat.

Ekologická havárie postihla Bečvu loni 20. září v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři po havárii přes 40 tun ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám