Hlavní obsah

Ministerstvo nabídlo pomoc rybářům na otrávené Bečvě

Ministr zemědělství Miroslav Toman nabídl pomoc postiženým rybářům v okolí řeky Bečvy. Při následném zarybňování po havárii způsobené kyanidem by mohli rybáři například využít vodní nádrže státního podniku Povodí Moravy nebo v postižených revírech vypouštět jiné druhy ryb. Ministerstvo zemědělství (MZe) je také připraveno zajistit finance pro částečnou úhradu vzniklých škod.

Foto: HZS Olomouckého kraje, .

Hasiči z Bečvy vylovili tisíce uhynulých ryb

Článek

„Jsem proto připraven Českému rybářskému svazu – Územnímu svazu pro severní Moravu a Slezsko pomoci při opětovném zarybnění postižených revírů. Za současné situace vítáme každou ruku, která přispěje k řešení situace,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Ministerstvo zemědělství je připraveno změnit v postižených místech zarybňovací plány tak, aby bylo možné vypustit i jiné ryby, než je povoleno v současnosti. Rybáři by tak do řeky mohli vypouštět i ryby, které do oblasti patří, a obnovit tak obsádku populace ryb.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vylovené uhynulé ryby

Mezi další pomoc lze zařadit bezplatné poskytnutí malých vodních nádrží státního podniku Povodí Moravy a zároveň odpuštění nájmů u aktuálně využívaných malých vodních nádrží. Zmírnit negativní dopady se bude MZe snažit i zajištěním finančních prostředků pro rok 2021 na částečnou úhradu vzniklých škod na rybí obsádce a napomoci k obnově ryb a vodních organismů v otravou postižených revírech.

Policie už ví, odkud vytekl do Bečvy kyanid. Podezřelých firem je víc

Krimi

Toman v pondělní tiskové zprávě také poděkoval zástupcům Povodí Moravy za rychlé kroky pro zvládnutí současné krize na řece Bečvě. „Díky jejich mimořádným manipulacím na jezech a vodních nádrží podniku, které zvýšily průtoky v přítocích řeky Moravy, se zabránilo pokračování otravy ryb, flóry a fauny v řece Moravě," uvedl Toman.

MZe doplnilo, že ke zvýšení odtoků z vodních nádrží přispívají i dešťové srážky, které během pátku a soboty přešly přes území Moravy. Dešťové srážky navíc Povodí Moravy využije k doplnění zásob vody v nádržích, které přispěly k likvidaci ekologické havárie, dodalo.

Dvacet tun ryb v Bečvě zabily kyanidy, po pachateli pátrá policie

Krimi

Policie v sobotu uvedla, že vsetínští kriminalisté při vyšetřování masivního úhynu ryb v řece Bečvě zjistili vyústění kanálu, ze kterého vtekl kyanid do řeky. Na kanál je napojeno mnoho společností. Kriminalisté zjišťují, ze které mohla nebezpečná látka do řeky uniknout. Původce, který vodu otrávil kyanidem, zatím stále není známý, škody nejsou vyčísleny.

První následky ekologické havárie byly zaznamenány na konci předminulého týdne u Valašského Meziříčí, u Choryně a Lhotky nad Bečvou. Kontaminace dál Bečvou postupovala od Vsetínska, Hustopečí nad Bečvou, Teplic nad Bečvou, Hranic, Lipníku nad Bečvou až do Přerova a dál. Znečištění zasáhlo více než třicetikilometrový úsek Bečvy po Přerov.

Kontaminační mrak zanechal spoušť v podobě mrtvé řeky, uhynuly desítky tun ryb. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují podle evidence České inspekce životního prostředí (ČIŽP) zhruba jednou za deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám