Hlavní obsah

Kauza Stoka: Věděli jsme o sobě, protože jsme to dělali společně

Brno

Po nečekané pauze, kdy se u soudu objevily tisíce stran dokumentů týkajících se údajně ovlivněných zakázek v kauze Stoka, tedy korupční kauzy na radnici Brno-střed, pokračovalo v pondělí projednání případu u soudu v Brně. Senát dal znovu prostor obžalovaným, přičemž hlavní svědek obžaloby a zároveň obžalovaný Saman El-Talabani znovu zopakoval, že nosil úplatky někdejšímu politikovi ANO Jiřímu Švachulovi.

Projednávání kauzy StokaVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Obžaloba v případu tvrdí, že zakázky v Brně ovlivňovala korupční chobotnice, v jejímž čele stál bývalý místostarosta radnice Brno-střed Švachula.

Jedním z hlavních chapadel byl pak prý podnikatel El-Talabani. Zatímco Švachula od počátku kauzy sveřepě odmítá jakoukoli vinu, výpověď El-Talabaniho je úhelným kamenem, na němž obžaloba stojí.

Jejich pohledy na věc se střetly znovu u v pondělí poté, co senát v čele s Jaroslavou Bartošovou po několikatýdenní pauze obnovil dokazování.

Žalobci ve Stoce nechybovali, rozhodlo Nejvyšší státní zastupitelství

Krimi

„Já jsem úplatky vždycky přebíral v korunách, dvakrát nebo třikrát jsem to panu Švachulovi dával v eurech, protože cestoval. Tak jsem mu vyměnil, jednou to bylo asi sedm tisíc euro, ty další částky si teď nepamatuji. Už je to sedm let, člověk si to nepamatuje do detailu,“ vypověděl El-Talabani.

Podnikatel pak znovu popsal, jak celý řetězec fungoval.

„Švachula mně předal informace o stavební zakázce, já jsem je dal (Pavlu, brněnský podnikatel – pozn. red.) Ovčarčinovi a on to dal (Lubomíru, jiný obviněný podnikatel – pozn. red.) Smolkovi,” popsal.

Ministr Blažek do kauzy Stoka zatím zasahovat nehodlá

Domácí

„Bylo to pořád stejné, dostal jsem papír s firmami, k tomu jsme měli krycí list rozpočtu, ten měla jen městská část, tam bylo napsáno, do jaké výše ceny je ochotná radnice jít. Důležité bylo, aby vyhrála firma, která dá úplatek. Šilo se to na míru,“ pokračoval El-Talabani.

„Dvakrát byla schůzka, kdy jsem se sešel s Ovčarčinem a Švachulou. Ovčarčin se zná se Švachulou stejně jako já. Všichni tři jsme o sobě věděli, protože jsme to dělali spolu,“ zdůraznil El-Talabani.

„Žádná schůzka nebyla a žádné peníze jsem nevzal,“ reagoval Švachula. „El-Talabani je zlý a nemocný člověk,“ ohradil se Ovčarčin, který ale jinak svůj podíl na korupčním jednání přiznává.

Foto: Právo

Projednávání kauzy Stoka

Soudní jednání v kauze Stoka začalo už loni. Podle obžaloby organizovaná zločinecká skupina složená z brněnských politiků a byznysmenů získala úplatky ve výši několika desítek milionů korun a ovlivnila zakázky za půl miliardy.

V kauze už dokonce zazněly závěrečné řeči a případ spěl k rozsudku, pak se ale náhle objevily další tisíce stran listin, kvůli kterým musel soud znovu otevřít dokazování.

Brněnská Stoka spěje k rozsudku

Krimi

Reklama

Související články

Podnikatel ze Stoky dostal pět let za daně

Hned do dvou podvodů s DPH, a ještě navíc do korupční kauzy Stoka, se namočil brněnský podnikatel Pavel Ovčarčin. Zatímco na verdikt ve druhém případu údajného...

Výběr článků

Načítám