Hlavní obsah

Podnikatel ze Stoky dostal pět let za daně

Brno

Hned do dvou podvodů s DPH, a ještě navíc do korupční kauzy Stoka, se namočil brněnský podnikatel Pavel Ovčarčin. Zatímco na verdikt ve druhém případu údajného ovlivňování zakázek v Brně si musí ještě počkat, od středy už ví, že za daňové delikty si odsedí pět let vězení. Rozsudek si vyslechl u brněnského krajského soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pavel Ovčarčin u soudu

Článek

Ovčarčin už u Vrchního soudu v Olomouci dostal čtyři roky za krácení daní se škodou pouze několika milionů korun. Ve středu ale soud posuzoval jeho zapojení do výrazně většího řetězce firem spolupracujících na neoprávněném vracení DPH od státu. Škoda se v tomto případě vyšplhala k půlmiliardě korun, sám Ovčarčin byl odsouzen za podíl týkající se přibližně 140 milionů jako člen zločinecké organizované skupiny.

Vyváželi kalhotky do Arábie

Ke čtyřem letům trestní senát v čele s Michaelem Vrtkem podnikateli přidal rok navíc na konečných pět let, přičemž Ovčarčinovi výrazně pomohlo to, že získal status spolupracujícího obviněného, když svým přiznáním pomohl usvědčit další komplice.

Skupina v čele se Samanem El-Talabanim, dalším obžalovaným v kauze Stoka, a Husseinem Rekhemem vytvořila podle obžaloby v Brně v letech 2008 až 2010 dva řetězce navázaných firem, které mezi sebou obchodovaly s textilem, přičemž koncová firma vyvezla zboží do zahraničí.

Výhodným obchodním artiklem byl textil, zejména dámské kalhotky, vyvážený do Arábie. Brněnský soud už osm obžalovaných poslal na čtyři až třináct let za mříže, Ovčarčinův podíl ale řešil zvlášť kvůli jeho účasti ve druhé, menší daňové kauze.

„Uvědomuji si své počínání v minulosti, lituji toho. Poslední dobou se snažím vše napravit, snažím se spolupracovat tak, abych měl své svědomí čisté. Trest přijímám, ať už bude jakýkoli. To, co jsem spáchal, si musím odpykat,“ prohlásil u soudu Ovčarčin.

Soudce Vrtek při odůvodnění rozsudku upozornil, že se podařilo prokázat daňový delikt opravdu velkého rozsahu.

Pomohl usvědčit kumpána

„Jednalo se o sofistikovaný řetěz obchodů. Šlo o výjimečně závažnou trestnou činnost. Obžalovaný nebyl úplně obyčejný bílý kůň, ale na druhé straně nestál ani v čele. Jako spolupracující obžalovaný pomohl usvědčit zejména jednoho ze spoluobžalovaných, u nějž to byla stěžejní výpověď. Spolupracujícím obviněným je i ve Stoce, kde má jeho svědectví také význam,“ zrekapituloval Vrtek.

Celkový trest pěti let za účast na obou daňových deliktech navrhoval shodně státní zástupce Radek Mezlík i Ovčarčinův obhájce. „Svou spoluprací významně přispěl k rozkrytí celé trestné činnosti. Právě on popsal, že skupina byla organizovaná s rozdělenými rolemi a úkoly,“ upozornil advokát.

„Soud byl ochoten se s navrženým trestem spokojit. Navíc obžalovaný má ještě jedno soudní řízení, kde se mu může navýšit trest,“ odkázal Vrtek na blížící se verdikt v kauze Stoka. Státní zástupce i Ovčarčin se na místě vzdali práva na odvolání, trest je tak pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám