Hlavní obsah

Faltýnek ml. svědčil v kauze Stoka. Nemohl jsem nic ovlivnit, tvrdil

Brno

Syn předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka Jiří Faltýnek v úterý před brněnským krajským soudem odmítl, že by něco věděl o ovlivnění veřejných zakázek v městském podniku Teplárny Brno. Soud se zabývá kauzou Stoka, tedy údajným ovlivňováním veřejných zakázek v Brně. Podle obžaloby měly z firmy téct úplatky skupině okolo Jiřího Švachuly (dříve ANO). Jméno Faltýnka ml. i jeho otce několikrát zaznělo v policejních odposleších.

Jiří Faltýnek před brněnským krajským soudemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Jiří Faltýnek působí v Teplárnách od konce roku 2014, kdy se dostal do představenstva podniku jako politický nominant hnutí ANO. Po roce rezignoval a přesunul se do dozorčí rady, kde je dodnes.

Před soudem upřesnil, že z obžalovaných v případu zná Jiřího Švachulu či podnikatele Ivana Trunečku, jehož firmy patřily mezi velké dodavatele Tepláren, navíc byli sousedi v obci u Brna.

Bývalý policista ke kauze Stoka: El-Talabani je nebezpečný člověk s kontakty do podsvětí

Krimi

„Nemohl jsem nic ovlivnit, je to téměř nemožné. Představenstvo je kolektivní orgán a dozorčí rada o zadávání zakázek vůbec nerozhoduje. Nikdy jsem se s žádostí o ovlivnění výběrového řízení nesetkal, zato jsem se setkal s tím, že se někteří lidé snažili mým jménem či jménem mého otce něčeho dosáhnout,“ zdůraznil Faltýnek ml.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Faltýnek u soudu

Jméno otce i syna Faltýnkových se objevilo několikrát v odposleších, které při vyšetřování případu pořídili elitní detektivové. Zmiňoval je klíčový svědek případu a také jeden z obviněných podnikatelů Saman El-Talabani v souvislosti s provizemi z údajně zmanipulovaných veřejných zakázek.

El-Talabani v kauze Stoka je usvědčený lhář, hájil se Faltýnek. To i prezident, opáčil moderátor

Domácí

V policejních odposleších mimo jiné v rozhovoru El-Talabaniho se Švachulou zaznělo:

El-Talabani: Žes okradl Faltýnky a žes jim dal třicet procent, místo tech padesáti, jak ste se domluvili. Tak toto vykládá Trunečka o tobě, aby se ochránil.

Švachula: Cože?

El-Talabani: Ale divej, to jsou nepodstatný věci. Jinými slovy: Padla věta už dávno, já jsem čekal, jestli ty se budeš chovat fér. Padla věta, že sme skončili proto, protože tys nenosil to, cos měl nosit.

Švachula: Já se chovám fér.

El-Talabani: Takže jinými slovy, to Faltýnci možná utli…

Švachula: To není pravda...

Senát soudkyně Bartošové po výslechu Faltýnka odročil jednání na září a upozornil, že případ spěje k závěrečným řečem a následně rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám