Hlavní obsah

Bylo chybou mluvit s El-Talabanim, řekl na závěr Stoky obžalovaný Švachula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bývalý místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula, pro kterého chce státní zástupkyně 14 let vězení za korupci v kauze Stoka, označil za chybu, když se stýkal s korunním svědkem případu a také spoluobžalovaným podnikatelem Samanem El-Talabanim. Vyjádřil se tak v závěrečné řeči před Krajským soudem v Brně, který má vynést rozsudek v polovině prosince.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula (snímek z listopadu 2014)

Článek

Naposledy před vynesením rozsudku zasedl trestní senát brněnského krajského soudu v čele s Jaroslavou Bartošovou při jednání v kauze Stoka, tedy údajných úplatků při zadávání veřejných zakázek ve stavebnictví v Brně.

Své závěrečné řeči a také poslední slovo přednesli obžalovaní v čele s údajnou hlavou zločinecké chobotnice Jiřím Švachulou (dříve ANO).

Stoka jde finále. Všichni jsou vinni, řekla žalobkyně a žádá pro Švachulu 14 let

Krimi

„Bylo hlavní chybou, že jsem s ním udržoval kontakty a komunikoval jsem s ním i o radnici,“ řekl Švachula, který celou dobu vyšetřování zarytě mlčel a teprve před soudem promluvil, aby svou vinu jednoznačně odmítl.

Švachula také za chybu označil to, že převzal od EL-Talabaniho peníze. „Byla to chyba, vzít si od něj peníze na spolupráci, která se nakonec nerealizovala,“ dodal Švachula.

V kauze Stoka zazněly u soudu odposlechy (11. března 2021)Video: Petr Kozelka, Právo

Jakoukoli vinu odmítl i bývalý vedoucí investic na radnici Brno-střed Petr Liškutin, kterému žalobkyně navrhla 13 let.

„Když jsem začal pracovat na mé pozici, hned byl tlak, abychom zadávali velké množství veřejných zakázek na opravu zanedbaného bytového fondu. Jakákoli manipulace se zakázkami byla vyloučena,” uvedl Liškutin.

„Byl jsem jen obyčejným úředníkem, přes kterého šly zakázky. Byla to moje práce, kterou jsem dělal rád. Od pana Švachuly jsem nikdy nedostal žádný jiný než pracovní příkaz a žádné úplatky po mně nepožadoval,“ zdůraznil Liškutin.

Naopak popel na hlavu si sypal stavebník Lubomír Smolka, který se před soudem přiznal k tomu, že ze zakázek platil tzv. provize.

„Přes dvacet let bylo celé podnikání bez problémů. Bohužel v roce 2015 došlo k mému fatálnímu selhání. Strašně toho lituji,“ prohlásil Smolka.

Bývalý policista ke kauze Stoka: El-Talabani je nebezpečný člověk s kontakty do podsvětí

Krimi

Před soudem stojí celkem jedenáct lidí a také dvě firmy. Skupina si měla přijít na desítky milionů korun na úplatcích, ovlivněny měly být zakázky až za půl miliardy korun.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) začali na případu pracovat na konci roku 2016.

Zlom přišel ve chvíli, kdy se koncem roku 2017 ve vazbě rozmluvil podnikatel El-Talabani, tehdy obviněný v případu půlmiliardového úniku na DPH.

Ten detektivům přiznal i zapojení do „Švachulovy“ skupiny, přičemž za svou výpověď chtěl status spolupracujícího obviněného.

El-Talabani už dostal tři roky vězení za účast na daňovém úniku při fiktivním obchodu s textilem.

Reklama

Související články

Kauza Stoka: měli zapojit i hlídače férovosti

Při vyšetřování údajné korupční chobotnice při zadávání veřejných zakázek v Brně v kauze Stoka detektivové narazili i na stopu, která vedla k administrátorské...

Výběr článků

Načítám