Hlavní obsah

Zoufalí senioři v Německu: Chceme se nechat očkovat a nemáme šanci

Novinky, Jitka Zadražilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Jsme zoufalí. Chceme se nechat očkovat, ale nemáme šanci, stěžují si němečtí senioři. Očkování vázne, a to nejen na nedostatku vakcín, ale i nefunkčních rezervačních systémech a zjištění, že i kdyby najednou bylo k dispozici dostatečné množství očkovací látky, senioři se ochrany proti koronaviru hned tak nedočkají, píše server týdeníku Focus.

Foto: Pool, Reuters

Očkovací centrum na belínském zimním stadionu. V provozu je zatím jen malá část kapacity.

Článek

Očkování proti koronaviru bude fungovat jako perfektně seřízený stroj, slibovala německá vláda. Bleskově se vybudovala očkovací centra, navzdory EU se přikupovaly po vlastní linii další vakcíny. Po startu 27. prosince se ale vakcinace zasekla. Problémy hlásí všech 16 spolkových zemí.

Očkování: Jak je na tom ČR? Podíly hospitalizovaných a vývoj ve světě

Koronavirus

Do skupiny lidí s nejvyšší prioritou pro očkování je v Německu zahrnuto zhruba 8,6 milionu lidí. Kromě zdravotníků a ošetřovatelů z pečovatelských domů sem patří senioři ve věku 80+. Většina z nich se chce nechat naočkovat co nejdříve. Mají ale smůlu. „Chtěla jsem objednat svou matku, které je teprve 76 let ale vzhledem ke zdravotnímu stavu patří mezi vysoce ohrožené a jejího 82letého přítele. Oba žijí doma a to je zřejmě problém,“ říká Christine Blomeová z Delmenhorstu v Dolním Sasku. Nikdo mi není schopen říct, jak je objednat, když nejsou obyvateli pečovatelského domu.

Německá ekonomika se propadla o pět procent. Poprvé po deseti letech

Ekonomika

Naprosto otřesnou zkušenost má Tatjana Zaiserová z okresu Böblingen v Bádensku-Württembersku. Na horké lince se snažila objednat své rodiče na očkování už 27. prosince. Po hodinách pokusů se jí podařilo dovolat. „Ve chvíli, kdy se mladý muž na druhém konci pokoušel zadat do systému termín, celý počítačový systém se zhroutil,“ říká Zaiserová.

Štěstí začal zkoušet její bratr. Ten byl úspěšnější a podařilo se mu objednat rodiče na očkování do Paul Horn Arena ve velkokapacitním centru v Tübingenu. „Naše radost netrvala dlouho. 31. prosince přišel e-mail, v němž byl termín bez udání důvodu zrušen,“ říká Zaiserová. Rodina se písemně ptala, z jakého důvodu bylo očkování zrušeno. „Dodnes jsme nedostali odpověď.“ dodala. Naše snahy získat termín v jiných očkovacích centrech, selhaly.

Bude to ještě strašně dlouhé a bolestné. Německo chce tvrdý lockdown až do Velikonoc

Koronavirus

Podobnou odyseu zažila Renate Stottová z okresu Westwald ze spolkové země Porýní-Falc. Její 96letá matka žije v soukromém zařízení spolu s dalšími sedmi ženami. Některé jsou upoutané na lůžko, další dementní.

Vedení domu se pokoušelo sjednat na tamějším ministerstvu zdravotnictví termín na očkování s mobilním týmem. Bez úspěchu. Renate Stottová se tedy pokusila matku někam objednat sama. „Linka je nonstop přetížená. Buď telefon vyzvání a potom se zvonění přeruší. Je jedno, v kolik volám. Zkouším to 30krát denně a to od 27. prosince. Bez úspěchu,“ popisuje.

Očkování zrychlíme, slibuje Merkelová

Koronavirus

Termín se pokusila 4. ledna získat prostřednictvím internetu. Také to selhalo. Zaměstnanec ministerstva zdravotnictví jí poradil, aby se obrátila na Červený kříž. Tam jí zase bylo řečeno, že se Červený kříž stará o pečovatelské domy, v nichž organizuje mobilní očkování. Pokusila se tedy získat termín pro celý domov, kde žije její matka, dosud čeká na odpověď. „Jsem zklamaná a naštvaná, ani si neumíte představit, jak moc,“ uzavřela Renate Stottová.

Podobné příběhy, které se podobají jako vejce vejci, hlásí lidé z dalších spolkových zemí.

Evropská komise vydává debakl s vakcínami za rafinované vyjednávání, kritizuje Focus

Koronavirus

Kuriózní problém řeší spolková země Dolní Sasko. Očkování tam kromě jiného brzdí problémy s adresami. Senioři, kteří mají nárok na očkování, by měli dostat dopis s informacemi o postupu při vakcinaci. Jenže stát nemůže nahlížet do rejstříku osob, a tak adresy poskytuje pošta. Problém ale je, že databáze pošty není úplná a neobsahuje u všech lidí datum narození a úřady proto nevědí, koho oslovit. Proto také mnozí senioři dopis s návodem, jak postupovat, nedostali.

Úředníci dokonce v některých případech odhadovali věk příjemce dopisu podle křestního jména, „aby se zvýšila pravděpodobnost dosažení správného příjemce“, sdělil mluvčí pošty deníku Bild.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám