Hlavní obsah

Německá ekonomika se propadla o pět procent. Poprvé po deseti letech

Novinky, Bohumír Žídek

Globální pandemie nemoci covid-19 po deseti letech zastavila růst německé ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) země v roce 2020 klesl o pět procent. Vyplývá to z dat Statistického spolkového úřadu (Destatis). Jak upozornil server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung, při poslední ekonomické krizi se německá ekonomika propadla více – o 5,7 procenta.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Frankfurt nad Mohanem

Článek

Globální pandemie a s ní související opatření postihla všechna odvětví ekonomiky. Výkon průmyslu se meziročně propadl o 10,4 procenta. Výrazně krize dopadla na služby. Souhrnný výkon obchodu, dopravy a pohostinství klesl oproti minulému roku o 6,3 procenta.

V odvětví obchodu se však našly výjimky. Online obchod v loňském roce, kdy bylo nutné omezit osobní kontakty, naopak silně rostl.

Německé veřejné finance v loňském roce vykázaly deficit ve výši 158,2 miliardy eur (4,14 bilionu korun). Šlo o vůbec první schodek státního rozpočtu od roku 2011. Zároveň se jedná o druhý nejvyšší deficit od sjednocení Německa.

Pandemie v Německu zastavila po 14 letech růst zaměstnanosti

Ekonomika

„Předběžné údaje o HDP za rok 2020 vykazují výrazný celoroční pokles exportů, spotřeby domácností a investičních výdajů, negativní vliv měl také vývoj zásob.

Růst naopak zrychlil v případě spotřeby vlády s tím, jak se vláda snažila ostatní sektory v ekonomice podpořit a omezit tak negativní dopady pandemie,” uvedl hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

Podle něj přitom propad o pět procent představuje lepší výsledek, než se očekával. „Do roku 2021 německá ekonomika vstoupila s opětovným přitvrzování omezení v souvislosti s koronavirem, předběžné údaje o HDP za rok 2020 ale naznačují její dobrou odolnost,” dodal.

Západní soused představuje pro Česko vůbec nejdůležitějšího obchodního partnera. Míří tam zhruba třetina tuzemského vývozu.

Reklama

Související články

Česko je epidemická bomba, varuje německý list

Německo se koronaviru nezbaví, dokud se nákaza bude šířit z České republiky, která patří k nejpostiženějším na světě. Tak začíná komentář Olafa Gersemanna ve...

Výběr článků

Načítám