Hlavní obsah

Zoufalí lékaři shánějí roušky i dezinfekci na internetu, žádají lidi o pomoc

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktičtí lékaři, zubaři, ambulantní specialisté, ale i lékárníci. Ti všichni nyní zoufale shánějí roušky, respirátory nebo dezinfekce. Situace u mnohých z nich je tak špatná, že pomoc hledají na internetu, kde oslovují veřejnost s prosbou, jestli má někdo doma nakoupené větší množství ochranných prostředků, aby jim je poskytl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jindy pouze humoristická stránka Paralelní listy odkazuje na stále narůstající seznam více než šesti stovek ordinací, lékáren či dokonce nemocnic, které žádají o pomoc. Odkaz zde.

„S nápadem za námi přišel fanoušek, se kterým jsme ho realizovali, protože jsme vyhodnotili situaci ku prospěchu věci. S výraznějšími zprávami ohledně pomoci jsme se zatím bohužel neshledali. Pouze s prosbami,“ popsal situaci správce stránky.

Chybí nám milion respirátorů, přiznal Vojtěch

Koronavirus

Oslovit takto veřejnost se rozhodli i manželé Ročákovi. Stomatoložka Lenka Ročáková Právu řekla, že taková je nyní smutná realita. „Máme v ordinaci pár ústenek a ty nám brzy dojdou. Dezinfekční mýdlo přestalo existovat, gely budou možná za měsíc. Všechno jsme se snažili objednat, ale až nám dojdou naše zásoby, nebudeme mít s čím pracovat,“ řekla.

Podle Ročákové neměli lékaři moc možností, jak krizové situaci předejít. „Tyto věci normálně nemá smysl nakupovat po kvantech, třeba dezinfekce mají expirační dobu, pak už nejsou účinné. A navíc jsou drahé, takže těžko lze mít pro jednu ordinaci dezinfekce za sto tisíc korun v zásobě,“ upozornila.

Stomatologové jsou přitom podle ní v první linii, při vrtání se víří vzduch, krev i sliny. „A zkuste si to nyní dělat bez ochranných pomůcek,“ upozornila lékařka.

Lékařka strakonické polikliniky je pozitivní na koronavirus

Koronavirus

Její manžel Karel Ročák provozuje ortopedickou ambulanci, ve které už ale neotevře. „Žádný výrobce nám nyní z rozhodnutí vlády nemůže ochranné pomůcky prodat, tak jsem zavřel, nedělám tam akutní výkony, takže je zbytečné, aby se v ordinaci potkávali lidé,“ vysvětlil Ročák.

Kromě praxe pracuje i v olomoucké Fakultní nemocnici, kde jeden z lékařů už onemocněl.

„Na klinice rušíme ambulantní provoz a budeme dělat jen urgentní případy. Ale nevím, kolik toho nemocnice má, aby se mi nestalo, že půjdu na urgentní příjem a nebudu mít pomůcky. I proto jsme se do seznamu napsali,“ vysvětlil Ročák.

Lékař z urgentního příjmu olomoucké nemocnice má koronavirus, nakažen mohl být i personál a pacienti

Koronavirus

Na seznamu jsou i mnohé lékárny. Podle mluvčí České lékárnické komory Michaely Bažantové jsou lékárníci bez roušek i respirátorů, zatím se na ně nedostalo.

„Máme jen dezinfekce, ty si umíme připravit. Ale nemáme ochranné pomůcky, a to je problém, protože lidé chodí až k pultu a mohou na nás naprskat cokoli,“ řekla Právu.

Roušky a respirátory budou příští týden, slibuje vláda. Pomůže i PPF

Koronavirus

„Lékáren je dva a půl tisíce a ve většině dělají dva až tři lidi. A jak jeden onemocní, lékárna zavře. A systém začne kolabovat, protože nedáváme léky jen lidem, ale i do ordinací a nemocnic. Není o to o tom, že někdo nedostane paralen, ale léky, které potřebuje k přežití. Proto jsme s podivem přijali informaci, že jsme až někde na konci seznamu,“ dodala Bažantová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám