Hlavní obsah

Základní informace pro cestu a pobyt v Itálii

Novinky, jem, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Itálie se stala prvním ohniskem pandemie koronaviru v Evropě a stále patří k nejhůře postiženým zemím na starém kontinentu. K 8. říjnu tamní úřady evidovaly 334 tisíc nakažených, 36 061 mrtvých a 235 tisíc uzdravených. Aktivních případů je přes 60 tisíc, pouze jedno procento je však v kritickém stavu.

Foto: Profimedia.cz

Římské Koloseum

Článek

Ve čtvrtek 8. října přistoupily italské úřady k restriktivním opatřením vůči občanům z několika zemí, včetně České republiky. Podmínkou pro vstup do Itálie je tak nyní negativní test na koronavirus ne starší 72 hodin. Případně je možné test postoupit po příletu na letišti s výsledkem do 30 minut nebo se mají nahlásit příslušnému zdravotnímu středisku a vyčkat v domácí izolaci odebrání testu v následujících 48 hodinách.

V zemi jsou stále lokální ohniska nákazy, která se soustředí zejména kolem velkých měst. Jedním z nejhůře postižených regionů je stále Lombardie, která byla silně zasažena i na jaře. Dalšími většími ohnisky jsou Řím, Benátsko nebo Kampánie.

Některé regiony vyžadují registraci. Aktuální informace jsou k dispozici v češtině ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Novara di Sicilia

V Itálii od začátku června funguje pozemní i námořní hromadná doprava a cestování je již volně možné i mezi jednotlivými regiony. Letecké spojení z Česka je bez omezení, na letištích jsou vyžadovány roušky.

Za nenošení roušky pokuta až 500 eur

Při pohybu na veřejnosti je v Itálii nutné zachovávat povinný odstup nejméně metr a platí i povinnost zahalování nosu a úst ve vnitřních prostorách. Za nenošení roušky nebo jiné textilní bariéry hrozí v Itálii vysoké pokuty ve výši 400 až 500 eur, tedy v přepočtu kolem 13 tisíc korun.

Kontakt na Velvyslanectví ČR v Římě:
Telefonní čísla: 0039 0636095739, 0636095741, 0636095745.
Email: consulate_rome@mzv.cz
Informace Ministerstva zahraničních věcí ČR k Itálii a podmínkám vstupu do země

Vstupy do památek s omezením

Itálie začala s uvolňováním koronavirových opatření už před začátkem léta. Znamená to mimo jiné, že se postupně otevřely i pamětihodnosti, které byly kvůli epidemii zhruba tři měsíce zavřené. V běžné otevírací době jsou přístupné například Pompeje, šikmá věž v Pise nebo římské Koloseum.

V Itálii po třech měsících otevřeli šikmou věž i Koloseum

Cestování

Vzhledem ke stále velké rizikovosti a rozsahu epidemie však platí v památkách nejrůznější omezení. Pompeje například trasy prohlídek otevíraly postupně, do Kolosea je podmínkou rezervace předem a šikmá věž nastavila limity návštěvníků, kteří mohou ve slavné zvonici v jednu chvíli být.

Foto: Profimedia.cz

Pozemské peklo či jinak též pláž v Rimini

Z hlediska rizikovosti se pro případnou návštěvu zdá nejvhodnější samotný sever Itálie, region Tridentsko-Horní Adiže, kam patří provincie Trentino a Jižní Tyrolsko – oblasti oblíbené mezi Čechy zejména díky lyžařským střediskům. Národní parky v Dolomitech jsou běžně přístupné, a přece jen v nich zřejmě nebude hlava na hlavě jako ve městech.

Jižní Tyrolsko už opět pošilhává po turistech, láká na aktivní pobyt v přírodě

Cestování

Omezení čekaly turisty během léta také na plážích. Provozovatelé se snažili vyřešit palčivý problém sociálního distancování. Ubylo například lehátek a slunečníků, aby se vytvořily větší rozestupy.

Reklama

Výběr článků

Načítám