Hlavní obsah

Jižní Tyrolsko už opět pošilhává po turistech, láká na aktivní pobyt v přírodě

Novinky, jky

Itálie pozvolna rozvolňuje opatření proti šíření koronaviru a zejména její nejsevernější část, Jižní Tyrolsko, si asi získá důvěru zahraničních turistů poměrně brzy. Čas strávený na kolech, lezením po ferratách a obdivováním tamějších kopců mimo davy zní totiž aktuálně stále ještě bezpečněji než pobyt ve velkých městech.

Foto: Profimedia.cz

Symbol Jižního Tyrolska Tre Cime už vyhlíží první turisty.

Článek

Hotely a restaurace se začaly v Jižním Tyrolsku postupně otvírat už 25. května, ve stejný den se rozjely třeba i lanovky. Letos jich tu ohlásilo letní provoz celkem 107. Nedá se tak očekávat, že by se Češi hnali do centra Jižního Tyrolska, do města Bolzano, které je jinak touto dobou snad nejvíce půvabné. Místo toho ovšem lákají zejména horské chaty a obecně ubytování „stranou”.

Skutečností je, že sice nebude fungovat úplně vše, nač jsou turisté zvyklí (třeba koupaliště Baggalocke v Gaisu) a některá místa budou mít omezený provoz, i tak by však pobyt v „Südtirolu” měl být komfortní i kvůli očekávanému nižšímu množství turistů, než je běžné.

Foto: Profimedia.cz

Hradozámek Rametz u Merana. Právě Merano má být na turisty již dobře připravené.

„Poslední měsíce změnily zásadně naše životy a budou pravděpodobně i nadále ovlivňovat naše zvyky i každodenní život. Ale tento plán jsme vypracovali společně s odborníky, abychom mohli zajistit bezstarostné cestování. Jsme přesvědčení, že zahájíme úspěšnou letní sezonu. Víme, že bezpečnostní opatření jsou na prvním místě, a také víme, jak je zaručit,“ uvedl generální ředitel centrály turistického ruchu Jižního Tyrolska Erwin Hinteregger.

Oplétačky zatím cestou zpět

Doporučuje se omezit návštěvy frekventovanějších míst, dodržovat bezpečnostní vzdálenost od druhé osoby jeden metr uvnitř a dva metry venku a pro případ, že to není možné, s sebou nosit roušku.

V přírodě však samozřejmě roušky řešit nemusíte, a tak je už jen na vás, zda vyrazíte se svobodnými dýchacími cestami ke slavnému trojvrcholku Tre Cime di Lavaredo nebo si dopřejete nějaký ten trek, kterých se nabízí nepřeberně. Pokud vám žilami proudí cyklistická krev, tak vězte, že se s kolem dostanete i do většiny lanovek.

Od 3. června smějí do celé Itálie, tedy i provincie Tridentsko/Alto Adiže, kde leží Jižní Tyrolsko, přijet Češi bez omezení. Nemusejí do karantény, ani se prokazovat negativním testem na covid-19.

Rakousko garantuje bezproblémový průjezd svým územím bez zastávky i na zpáteční cestě z Itálie. Po návratu je však v tuto chvíli třeba mít u sebe maximálně čtyři dny starý negativní test na koronavirus, jinak turistu čeká dvoutýdenní karanténa. To by se však mohlo změnit snad už 15. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám