Hlavní obsah

Zájem o očkování je rekordní i v regionech

Právo, pem, cie, vtk, plk, kal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkovací místa po celé zemi hlásila o víkendu zvýšený zájem o vakcinaci. V sobotu bylo v ČR podáno 15 955 vakcín, v neděli pak 10 692. Týden předtím jich bylo 13 006, respektive 8827. Zvýšený zájem kromě Prahy o víkendu hlásila i očkovací místa v regionech.

Foto: Petr Běhal, ČTK

Desítky lidí čekali i před očkovacím centrem Fakultní nemocnice Olomouc.

Článek

Dlouhé fronty těch, kteří očkování proti covidu chtějí bez registrace, se o víkendu klikatily v očkovacím centru na pražském hlavním nádraží i v nákupním centru Westfield Chodov.

Nejsem zastáncem očkování. Ale nechci být omezován zákazy
Olomoučan čekající na očkování

Převažovaly osoby ve středním a mladším věku, na nádraží přišlo i dost cizinců. Tam zdravotníci aplikují jednodávkový Janssen od společnosti Johnson & Johnson. Místo provozuje Fakultní nemocnice Bulovka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Fronty na vakcíny se prodloužily i na hlavním nádraží v Praze, kde lze očkovat i bez registrace.

Dvoudávkovou vakcínu Pfizer na Chodově podávají zdravotníci z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Mluvčí Bulovky Eva Libigerová Právu řekla, že v sobotu bylo očkováno 464 osob, v pátek 449. Upozornila, že průběh brzdí lidé, kteří přijdou bez platných dokumentů. Češi potřebují kartičku pojišťovny a občanský průkaz, cizinci pas.

Svrčinová je pro povinné očkování proti covidu

Domácí

Na očkovacím místě na Chodově byla v sobotu vakcína podána 1108 lidem. První dávku obdrželo 52 procent z nich, v pátek 45 procent, řekla mluvčí IKEM Markéta Šenkýřová. V pátek padl očkovací rekord, za jediný den zdravotníci očkovali 1367 lidí.

Olomouc

„Jen za sobotu bylo u nás naočkováno kolem 650 lidí, z toho zhruba 200 neregistrovaných,“ řekl Právu v neděli Adam Fritscher, mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc.

„Já jsem váhala, protože jsem si myslela, že to s tím covidem nebude tak hrozné. Situace je ale fakt špatná. Po pravdě lekla jsem se, a tak jsem tady,“ řekla Právu studentka Věra, která přišla mimo registraci.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí od pondělí

Domácí

„Celkem to šlo. Přišel jsem na řadu za půl hodiny. Nejsem ovšem zastáncem očkování. V podstatě mě k tomu donutili. Nechci být omezován žádnými zákazy. To je jediný důvod, proč jsem se nechal očkovat,“ prohlásil muž středního věku z Olomouce.

Ostrava

Největší nemocnice v regionu, Fakultní nemocnice Ostrava, provozuje tři očkovací místa. A kvůli zájmu o očkování v nich nyní očkuje i o víkendech.

„V obchodním centru Nová Karolina chodilo průměrně 250 osob denně, ve čtvrtek jich už bylo 425, v pátek 588 osob a v sobotu 360. Provoz byl prakticky bez čekání,“ sdělila mluvčí FNO Petra Petlachová a dodala, že podobně to vypadá i na očkovacím místě na Výstavišti Černá louka a poliklinice v Porubě.

Souhlasíme, něco se udělat musí, říká k opatřením většina oslovených v anketě Novinek

Domácí

„V pátek se přišlo naočkovat nejvíc lidí za posledních 14 dní na všech třech místech. V obchodním centru, kde očkujeme výhradně neregistrované zájemce, to byl dokonce rekord, naočkovat se sem přišlo 588 lidí, nejvíc od začátku fungování tohoto očkovacího místa.“

Kvůli velkému zájmu navýší od středy očkovací kapacity Vítkovická nemocnice ze skupiny Agel. „Vzrostl zájem o první dávky, ale stále jsou to desítky, ne stovky zájemců. Taktéž třetí dávky jsou do padesáti denně. Kapacita centra není ohrožena, stále jsme schopni dávat termíny očkování do druhého dne,“ informovala Marcela Murasová, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Městské nemocnice Ostrava.

Havířov

Ředitel Nemocnice Havířov Norbert Schellong Právu potvrdil, že v posledních dnech zaznamenávají skokový nárůst zájmu o očkování.

Čtvrtá dávka? Nejspíš bude nutná, připustil Válek

Domácí

„Koncem listopadu a zejména v prosinci v návaznosti na šestiměsíční lhůtu mezi druhou a posilující dávkou očekáváme velký tlak na naše očkovací kapacity,“ nastínil s tím, že nemocnice je připravena měsíčně očkovat až 15 tisíc zájemců.

Brno

Zájemci o očkování bez registrace se v Brně mohou nechat naočkovat v obchodním centru Olympia, kde má své očkovací centrum Fakultní nemocnice u svaté Anny. V pátek tam dorazilo 528 a v sobotu 601 lidí.

„Je to zhruba stejné jako v předešlých dnech. Nápor zvládáme, v krajním případě bychom mohli jít až na 700 naočkovaných lidí denně, což je ale náš strop. Zatím jsme od něj daleko,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

České Budějovice

„My jsme otevřeli na českobudějovickém výstavišti znovu očko centrum, kde se očkuje od minulého čtvrtka, a to denně i o víkendech. Tady jsme schopni naočkovat až 1500 lidí za den. Zájem o očkování v posledních dnech narostl, děláme všechno pro to, abychom očkování podpořili,“ řekl Právu hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Prymula: Opatření potrvají minimálně půl roku

Domácí

„Do očko centra na výstaviště přišlo za sobotu a neděli na očkování 1026 lidí,“ řekl Právu Petr Studenovský, koordinátor očkování pro Jihočeský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám