Hlavní obsah

Čtvrtá dávka? Nejspíš bude nutná, připustil Válek

– Praha • Aktualizováno

Je možné, že při očkování proti covidu-19 bude pro některé potřeba i čtvrtá dávka vakcíny. V rozhovoru pro Blesk to připustil kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zároveň uvedl, že třetí dávkou se asi postupně budou muset naočkovat všichni. Povinné plošné očkování stále odmítá.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

Podle Válka je ale možné nařídit vakcinaci některým profesním organizacím nebo komorám, pokud o to budou samy stát. Ukončené očkování má v Česku zhruba 6,2 milionu lidí, třetí, posilující dávku vakcíny dostalo přibližně 615 000 z nich.

„Principiálně tak, jak to teď vypadá, tak bych si netroufl říct, že nebude potřeba čtvrtá dávka. Myslím, že by bylo velmi neseriózní, kdyby někdo říkal, a také to zatím nikdo neříká, že po třetí dávce ta imunita vydrží tak dlouho, že už žádná další dávka nebude potřeba. Je velmi nekorektní říkat, že třetí dávka – a jsem za vodou,“ uvedl Válek pro Blesk.

ON-LINE: Další rekord, přibylo 14 402 nakažených

Domácí

Evropská léková agentura (EMA) nyní doporučuje třetí dávku vakcíny lidem starším 65 let. Válek se domnívá, že časem bude podobné doporučení i pro kategorii lidí od 40 let.

„Postupně se ale tou třetí dávkou budou muset asi naočkovat všichni. Očkování a třetí dávka v každém případě brutálním způsobem chrání proti závažnému průběhu nemoci, snižuje riziko zhruba o 70 procent, že někoho nakazíte,” řekl.

Antirouškař útočící na policisty je ve vážném stavu s covidem

Evropa

Válek již několikrát zmínil, že povinné plošné očkování nechce. Podle něj to ale vypadá, že některé profesní organizace nebo Česká lékařská společnost nebo komora budou chtít povinné očkování pro své členy.

„Co bych to byl za ministra, kdybych nevyhověl odborné společnosti,“ podotkl v rozhovoru. Domnívá se, že s takovým krokem přijdou na hematoonkologii, kde se bojí nakazit pacienty.

„Velmi pravděpodobně s tím přijdou na transplantačních centrech,“ doplnil. Důvodem, proč by členové odborných společností o očkování stáli, může být podle Válka například nárok na rizikový příplatek.

Otázkou je, jestli by neměly být hygienické stanice v určitý moment řízené například bezpečnostní radou státu. Už určitý model s armádou, budoucí ministryní obrany i premiérem diskutujeme.
Vlastimil Válek, kandidát na ministra zdravotnictví

Válek se v rozhovoru také zmínil o některých personálních otázkách, které chce na ministerstvu řešit. Roli hlavní hygieničky, kterou je nyní Pavla Svrčinová, nepovažuje za dobře definovanou.

„Mám představu o nějaké reorganizaci, která nesouvisí přímo s paní Svrčinovou. Myslím, že je to dáma, která velmi dobře rozumí výživě,“ řekl a dodal, že by chtěl, aby Svrčinová měla na starosti právě výživu, což považuje za důležité téma. „Chci se s ní samozřejmě ale pobavit, jaké jsou její představy, její plány, cíle,“ řekl.

Válek: Pacientů s covidem přibude, nemocnice by měly omezit ostatní výkony

Domácí

Za současné nepříznivé covidové situace podle něj musí být řízení hygienických stanic víc velitelské než odborné. „Otázkou pak také je, jestli by neměly být v určitý moment řízené například bezpečnostní radou státu. Už určitý model s armádou, budoucí ministryní obrany i premiérem diskutujeme,” sdělil.

Válek: Čísla smrdí tím, že přijdeme o Vánoce

Domácí

Z politického náměstka Milana Blahy by chtěl Válek udělat řádného náměstka pro digitalizaci. Považuje ho za IT experta, který má jasnou představu o tom, jak by se mělo zdravotnictví v digitalizaci posouvat.

„Poprosil jsem ho, ať si vybere lidi, že mu do toho nebudu zasahovat, ale ať je to tým lidí, kde mi budou garantovat, že tu problematiku budou dělat kvalitně,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám