Hlavní obsah

Souhlasíme, něco se udělat musí, říká k opatřením většina oslovených v anketě Novinek

Praha, Brno

Od pondělí začnou v Česku platit zpřísněná opatření proti šíření koronaviru. Namířena jsou především proti neočkovaným lidem, kterým už nestačí k využívání některých služeb negativní test. Novinky se zeptaly lidí v Praze a Brně, jaký mají názor na nová pravidla.

Anketa k novým opatřenímVideo: Novinky

 
Článek

Z 16 lidí oslovených Novinkami v ulicích Prahy a Brna zastává většina názor, že přijatá opatření jsou namístě. Převládá mezi nimi také přesvědčení, že by se občané měli nechat proti covidu-19 naočkovat, když mají tu možnost.

„Lidi by měli míň hledat nějaké výmluvy a nechat se naočkovat,“ domnívá se muž oslovený na náměstí Míru v Praze.

Povinně naočkovat. A ti, co nejsou naočkovaní, tak ať zůstanou doma
oslovená žena v centru Prahy

Souhlas s ukončením uznávání testů vyslovil mladý pár oslovený na brněnském náměstí Svobody. „Hlavně by se měli naočkovat, když mají tu možnost,“ odpovídá mladý muž na otázku, zda je správné, že většině neočkovaných bude znemožněno využívat některé služby.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření budou platit od pondělí

Domácí

Mladá slečna o pár metrů dál má ale jiný názor. „Bylo by spíš účinnější se plošně testovat těmi PCR testy, protože, jak známo, i očkovaní můžou přenášet tu infekci,“ řekla Novinkám. Vůči neočkovaným jí pravidla připadají „praštěná”.

Povinně naočkovat, říká žena, které zemřeli rodiče

Další lidé se shodují, že jde sice o přísná opatření, ale lepší, než aby lidé umírali.

Nejradikálnější názor vyzývající k povinné vakcinaci vyslovila žena v Praze. „Povinně naočkovat. A ti, co nejsou naočkovaní, tak ať zůstanou doma,“ řekla rázně. Své rozhodné stanovisko vysvětlila tím, že jí na covid na jaře zemřeli ve stejný den oba rodiče a před nimi strýc, který je nakazil.

Většinu neočkovaných od pondělí neostříhají ani neubytují

Domácí

„Asi to vyvolá trochu nepokoje, že,“ předpokládá s úsměvem oslovený mladík v Brně.

„Myslíte tu uměle nafouknutou bublinu?”

Na jeho slova navázal opodál starší pán, který covid označil za uměle nafouknutou bublinu, aby měli lidé strach. „Je to novodobá psychologická válka pro to, aby se lidé stali poslušnými ovcemi a nosili roušky,“ domnívá se.

„Spíš uvidíme, jak to budou všichni dodržovat,“ poznamenala k tomu další oslovená žena v centru moravské metropole.

Fronta na čtyři hodiny. Zvýšený zájem o očkování pokračuje

Koronavirus

„Nevím, jestli opravdu většina nemocných jsou neočkovaní, ale když je to tak, tak to dává smysl,“ uvedl mladý muž v Praze, který dodal, že jeho se to nedotkne, neboť je očkován.

Jen první dávku vakcíny dostala mladá žena z Prahy, pro kterou to znamená komplikaci, neboť bude muset chodit na testování. Opatření podle ní rozděluje společnost. Neumí si představit kontroly na hromadných akcích.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím vlády uznávat jako doklad bezinfekčnosti jen očkování či prodělání nemoci, nikoliv PCR testy?
Ano
41,4 %
Ne
58,6 %
Celkem hlasovalo 13550 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám