Hlavní obsah

Za očkování by poslankyně ODS dala peníze

Vyhlášku o povinném očkování seniorů a profesních skupin, která je od minulého týdne ve Sbírce zákonů, chce nastupující vládní koalice zrušit nebo zásadně upravit. Zejména co se týká povinnosti pro lidi od šedesáti let výš, která by začala platit 1. března v příštím roce. Poslankyně ODS a lékařka Zdenka Němečková Crkvenjaš v neděli na Primě uvedla, že lidé by se měli k očkování spíš přesvědčit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS)

Článek

„Ještě nejsou vyčerpané všechny možnosti, jak motivovat lidi. Vyhláška je šitá horkou jehlou, není tam ani slovo o tom, jak očkování zabezpečit,“ uvedla Němečková Crkvenjaš s tím, že vláda by mohla motivovat seniory i finančně.

„Když vláda dávala pět tisíc důchodcům, měla to podmínit tím, že dostanou pět tisíc, pokud se nechají naočkovat. Ta finanční odměna je jedna z možností,“ navrhla.

V Praze demonstrovali odpůrci povinného očkování

Domácí

Babišův kabinet poslal seniorům mimořádný příspěvek pět tisíc korun jako „rouškovné“ na konci loňského roku. Podle Němečkové Crkvenjaš je nyní ale potřeba především naočkovat rizikové skupiny třetí dávkou vakcíny. „To je to, co nám uvolňuje nemocnice,“ řekla.

Ode pondělí registrace 55+

Na třetí dávku se mohou od pondělí registrovat lidé starší 55 let, příští týden se věková hranice sníží na padesát. Ti ostatní musí počkat, až uplyne půlrok od podání druhé dávky.

Poslanec za ANO David Kasal souhlasil, že finanční motivace by byla jednou z cest. „Ale nesmí to být spojené s důchodem,“ řekl v TV Prima.

Covid si nevybírá, v FN Brno bojují o život několikaměsíčního miminka

Domácí

Kasal s povinným očkováním pro seniory souhlasí. „Lidé kolem 60 let jsou na intenzivních lůžkách. Můžeme přesvědčovat, jak chceme, ale dobrovolné očkování se vyčerpalo, v tuto chvíli by mělo být povinné,“ uvedl.

Podobně mluvila i předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. „Celá řada odborníků to doporučuje. Ve skupině nad 60 let máme největší smrtnost, ti lidé jsou odsouzeni na smrt,“ řekla v ČT.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by měly neočkované seniory kontaktovat pojišťovny. „Měly by neočkovaným rovnou nabízet termín,“ řekl. Piráti byli podle něj vždy proti povinnému očkování.

Od pondělí se v ČR mohou k očkování registrovat děti od pěti do jedenácti let, počínaje příštím pondělím se mohou začít proti covidu očkovat. Politici se shodli na tom, že očkování dětí by mělo zůstat dobrovolné. „Určitě by to nemělo být povinné, ale očkování svých dětí bych velice zvažovala,“ řekla Němečková Crkvenjaš.

Z policie zní nesouhlas s povinnou vakcinací

Domácí

„Určitě je to na zvážení, pokud je dítě například těžký astmatik. Obávám se také, že virus může začít mutovat, že bude víc ohrožovat děti,“ uvedla poslankyně.

„Očkování dětí ano, ale dobrovolné,“ uvedl Kasal.

Podle senátora za STAN a pediatra Karla Zitterbarta by se děti na ZŠ měly testovat minimálně dvakrát týdně. Byl by i pro roušky při vyučování. Dnes tuto povinnost děti nemají a roušky nosí jen ve společných prostorách, jako jsou toalety a školní chodby. „Pokud se nám tu šíří varianta omikron, dávalo by to smysl,“ řekl Zitterbart.

Rekordní zájem

Zájem o očkování je nyní rekordní, za pátek se nechalo naočkovat přes 97 tisíc lidí, za sobotu, kdy se očkuje méně, to bylo přes 31 tisíc lidí. Ukončené očkování má v ČR šest a půl milionu lidí.

Před omikronem ochrání čtvrtá dávka, tvrdí šéf Pfizeru

Koronavirus

Pandemická čísla už od předminulého týdne klesají, k pondělnímu ránu laboratoře odhalily 4111 pozitivních, o dva tisíce méně než za minulou neděli. Klesá i procento pozitivity, které spadlo ke včerejšku na 31 procent. Znamená to, že zhruba každý třetí testovaný je pozitivní.

Od minulého pondělí stále klesá i počet hospitalizovaných. V nemocnicích leží nyní 5766 pacientů s covidem, z toho 1012 pacientů ve vážném stavu.

Omikron na jihu Moravy potvrzen
Národní referenční laboratoř v neděli oficiálně potvrdila šest případů mutace koronaviru omikron. Informovala o tom ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.
Novou variantou jsou nakaženi dva pracovníci Fakultní nemocnice Brno (FNB) a dva jejich rodinní příslušníci a také dvě děti v Adamově. Případy spolu nesouvisí.
Laboratoř tak potvrdila předchozí závěry laboratoře FNB, která o nákaze omikronem informovala ve čtvrtek a v pátek.
Česko má dohromady osm potvrzených nákaz, dvě první byly z Liberecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám