Hlavní obsah

Před omikronem ochrání čtvrtá dávka, tvrdí šéf Pfizeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhledem k vysoké nakažlivosti koronavirové varianty omikron bude zapotřebí čtvrtá dávka očkování, a to dříve než za 12 měsíců po aplikaci třetí dávky. Uvedl to Albert Bourla, šéf společnosti Pfizer. Stejný názor má Ugur Sahin, zakladatel společnosti BioNTech, která s farmaceutickým gigantem Pfizer spolupracovala na vývoji protikoronavirové vakcíny.

Foto: Profimedia.cz

Albert Bourla

Článek

Pro tuto zimu poskytnou tři dávky vakcíny „velmi dobrou ochranu“ před covidem, ale vědci si podle Bourly nejsou jisti, jak dlouho získaná ochrana před covidem vydrží. Šéf společnosti Pfizer je přesvědčen, že ohrožené skupiny budou potřebovat dvě přeočkování ve stejném roce, aby byli chráněni před touto variantou. Odborníci totiž předpokládají, že omikron účinnost vakcíny výrazně oslabuje.

Omikron má vyšší riziko reinfekce, ale mírnější průběh než delta, tvrdí WHO

Koronavirus

„Myslím, že budeme potřebovat čtvrtou dávku. Řekl jsem to vícekrát. U předchozích variant jsem předpokládal, že to bude 12 měsíců po třetí dávce. S omikronem musíme počkat a uvidíme, protože máme velmi málo informací. Možná ale budeme potřebovat podat další vakcínu rychleji,“ řekl Bourla CNBC.

Třetí dávka podle Bourly „poskytne velmi dobrou ochranu“ a umožní zemím „bez obav projít zimou“. „Myslím, že bychom měli být dobře ochráněni, abychom měli zimu pod kontrolou,“ řekl Bourla a dodal: „Pokud bude potřeba něco jiného, ​​lepšího, budeme to mít během několika měsíců,“ dodal.

Jeho slova přicházejí ve chvíli, kdy společnost Pfizer oznámila výsledky studie, která zkoumala hladiny protilátek u lidí, kteří dostali druhou dávku vakcíny před třemi týdny, a těmi, kteří dostali posilující třetí dávku před měsícem. Výsledky ukázaly, že třetí dávka může poskytnout „robustnější ochranu“ a vyvolá 25násobně vyšší úroveň hladiny protilátek.

Vědci odhalili maskovanou verzi omikronu

Svět

Posilovací dávka nabídla zvýšení hladin protilátek, které jsou „srovnatelné s těmi, které byly pozorovány“ u původního viru po dvou dávkách, uvedla společnost. Hladina protilátek v případě omikronu po třech dávkách byla 154 ve srovnání se 155 proti původní variantě po dvou dávkách.

Testy ale prokázaly, že dvě vakcíny k ochraně před omikronem nestačí. Prokázalo se, že tři týdny po druhé dávce je sice stále vysoká hladina protilátek (155) proti původnímu koronaviru, ale před omikronem klesla na šest. Pětadvacetinásobné snížení hladiny protilátek podle společnosti Pfizer naznačuje, že dvě dávky „nemusí být dostatečné k ochraně před variantou omikron“.

EMA: Omikron je nakažlivější, na závěry ohledně nebezpečnosti je brzy

Zahraniční

Šéf partnerské farmaceutické společnosti BioNTech Ugur Sahin potvrdil, že varianta omikron „překvapila“, protože má třikrát více mutací, než byli odborníci zvyklí vidět na variantách.

Rozhodnutí zavést posilující dávku vakcíny po třech měsících od druhé dávky, jak se rozhodli ve Velké Británii, je podle jeho slov „správná cesta“, jak zajistit lepší ochranu přes zimu, řekl.

Společnost Pfizer začala 25. listopadu vyvíjet vakcínu zaměřenou na variantu omikron, od března příštího roku by měla být připravena pro distribuci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám