Hlavní obsah

V Praze demonstrovali odpůrci povinného očkování

Praha
Aktualizováno

V neděli odpoledne se na Václavském náměstí v Praze sešlo 5000 lidí protestujících proti povinnému očkování, které u občanů nad 60 let a u vybraných profesí schválila končící vláda Andreje Babiše (ANO). Následně se demonstranti vydali na pochod centrem Prahy, kolem 16:00 dorazili k Úřadu vlády. Akci zakončili vpodvečer na Hradčanském náměstí. Jednoho člověka zadržela policie pro podezření z poškození auta. Demonstraci svolalo hnutí Otevřeme Česko –⁠ Chcípl PES.

Demonstrace odpůrců očkováníVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Na Václavském náměstí stáli demonstranti od sochy sv. Václava k ústí Krakovské ulice.

Podle policie se na náměstí sešlo 5000 demonstrantů. Policisté zadrželi také jednoho člověka podezřelého z poškození auta.

Organizátorům demonstrace podle mluvčího policie Jana Daňka hrozí vysoká pokuta. „Pořadatel shromáždění nezajistil dodržování protiepidemických opatření. Bude oznámen správnímu orgánu,” řekl mluvčí České televizi.

Demonstranti se vydali na pochod Prahou.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstrace byla svolána na 14:00, před připravené pódium na Václavském náměstí se začali shromažďovat lidé už před zahájením.

„Nejsme proti dobrovolnému očkování, jsme pouze proti povinnému očkování, které se zde snaží zavést vláda s podporou Parlamentu ČR,” uvedli organizátoři v pozvánce na demonstraci.

Vyhláška o povinném očkování vyšla ve Sbírce zákonů

Domácí

Někteří lidé dorazili s českými vlajkami a protestními transparenty. Demonstranti se z náměstí vydali směrem k budově Úřadu vlády, kam průvod došel bez incidentů.

Následně se průvod přesunul k Pražskému hradu. Akci demonstranti ukončili u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Demonstrace před vládouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let a pro vybrané profesní skupiny schválila končící vláda Andreje Babiše (ANO), v platnost jej v pátek uvedla vyhláška ministerstva zdravotnictví. Povinnost očkování má začít platit od března.

Foto: Novinky

Demonstranti se vydali na pochod Prahou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace na Václavském náměstí

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pochod a demonstrace proti povinnému očkování a porušování osobních svobod a ústavy pořádané hnutím Otevřeme Česko – Chcípl PES

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pochod a demonstrace proti povinnému očkování

Reklama

Výběr článků

Načítám