Hlavní obsah

Z policie zní nesouhlas s povinnou vakcinací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z bezpečnostních sborů zní různé názory na povinnost vakcinace. Část policistů nesouhlasí. „Podle mě současná ani budoucí vláda nemá jasno, jak to s touto vyhláškou bude. Samozřejmě je nyní platná a účinná bude od března. Nicméně my budeme usilovat, aby byla zrušena a očkování zůstalo na bázi dobrovolnosti,“ sdělil Tomáš Machovič, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOS PČR).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podotkl, že NOS nařízení zatím nenapadne. „Některá sdružení a politické strany avizovaly, že žalobu podají. Přijde nám nadbytečné, aby novelu soudně řešilo 30 subjektů najednou,“ vysvětlil předseda NOS.

Ačkoli nyní novela vstoupila v platnost, její vymáhání stále bezpečnostním sborům nebylo sděleno.

„Doposud není jasný postup, jak vymáhat očkování či jak penalizovat strážníky, kteří povinné očkování odmítnou. Nezbývá než vyčkat do obdržení takového výkladového stanoviska,“ řekl mluvčí ostravské městské policie Jindřich Machů.

Hasiči a policie řeší očkování s právníky

Domácí

I Machovič by rád věděl, jak vyhláška bude aplikována, kvůli možné diskusi o osudu příslušníků, kteří se odmítnou naočkovat.

Podle něj by totiž přicházelo v úvahu odmítače zařadit na místa, kde by se nesetkávali s veřejností, jako například na centrální sklady.

„Důležité ale je udělat průzkum mezi příslušníky, aby byly zjištěny důvody, proč se nechtějí očkovat a zda je možné je nějakým způsobem k vakcíně motivovat. Takovému zjišťování je nakloněn i předseda STAN a budoucí ministr vnitra Vít Rakušan, se kterým jsme o vyhlášce krátce hovořili,“ vysvětlil Machovič.

Dodal, že někteří policisté čekají na uplynutí 180denní ochranné lhůty po prodělání onemocnění či na nový typ vakcíny. Některé sbory ale vyhlášku podporují.

Bezpečnostní sbory se bojí odchodů lidí kvůli povinnému očkování

Koronavirus

Mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR (HZS) Rudolf Kramář uvedl, že vedení hasičů vnímá povinné očkování pro příslušníky jako pozitivní krok, který významným způsobem podpoří zvládání pandemie.

„Ohledně některých aplikačních nejasností týkajících se realizace očkování svolal první náměstek ministra vnitra jednání na úrovni ministerstva vnitra. To by mělo proběhnout příští týden,“ sdělil Kramář.

Reklama

Výběr článků

Načítám