Hlavní obsah

Vyvíjená oxfordská vakcína proti covidu-19 vyvolala dva druhy imunitní reakce

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vyvíjená oxfordská vakcína ChAdOX1 nCoV-19 proti nemoci covid-19 vyvolala u stovek lidí imunitní reakci, která zajišťuje očkovaným ochranu. Uvedl to ředitel Jennerova institutu při Oxfordské univerzitě Adrian Hill, kde na očkovací látce pracují. Informoval o tom v pondělí v lékařském časopisu Lancet.

Foto: Sean Elias, Reuters

Balení britské vakcíny ChAdOx1 vyvinuté v Oxfordu

Článek

„Skoro u každého jsme viděli dobrou imunitní reakci,“ uvedl ředitel Hill, „tato vakcína uvádí do pohybu obě složky imunitního systému.“

Podle Hilla se v těle vytvářejí neutralizující protilátky proti proteinu, jímž se koronavirus napojuje na buňky v těle, aby se v nich replikoval. Tyto protilátky jsou důležité pro zablokování šíření infekce. Vakcína navíc vyvolala reakci T-lymfocytů, které pomáhají bojovat s nákazou.

Vakcína proti koronaviru poskytne dlouhodobou ochranu, slibují vědci z Oxfordu

Koronavirus

Zvýšení imunity se prokázalo už při první fázi klinických testů u lidí mezi 18 a 55 lety, kdy se ověřuje především to, zda látka nemá nežádoucí vedlejší účinky.

Do první fáze se v dubnu a květnu zapojilo 1077 zdravých dobrovolníků, z nichž polovina dostala vyvíjenou očkovací látku a druhá placebo.

Množství protilátek záviselo na velikosti dávky a zvětšovalo se po podání druhé dávky. Největší množství protilátek bylo zjištěno 28. den po podání první dávky. Reakce T-lymfocytů přicházela už po dvou týdnech, kdy jich výrazně přibylo. Po podání druhé dávky se objevily protilátky a reakce lymfocytů u všech testovaných.

První vakcíny možná nebudou chránit před nákazou, jen před vážným průběhem covidu

Koronavirus

Očkovací látku lidé snášeli dobře, reakce na očkování se snížila, pokud se den předem podal preventivně paracetamol.

Hill připomněl, že už probíhá třetí fáze klinických zkoušek, kdy se testuje účinnost vakcíny u 10 000 lidí ve Velké Británii a u dalších v Jižní Africe a v Brazílii.

Bič na koronavirus? Oxfordská vakcína se už testuje ve velkém

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám