Hlavní obsah

Všeobecná fakultní nemocnice ruší „covid house“, vrací se do normálního režimu

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí se od konce dubna vrací zpátky do normálního režimu. Prostory vyhrazené pro pacienty s koronavirem budou od konce dubna fungovat opět v normálním režimu. Ředitel nemocnice David Feltl neočekává další vlnu návalu nemocných.

Všeobecná fakultní nemocnice ruší „covid house“ a vrací se do normálního režimuVideo: Novinky

 
Článek

Kvůli pandemii nemocnice vyhradila celou resuscitační stanici s deseti nejintenzivnějšími lůžky, dvanácti intenzivními lůžky s ventilátory a dvaceti standardními lůžky pro nemocné s koronavirem.

Taxikář čeká na poslední test. Lékaři už mluví o propuštění domů

Koronavirus

Momentálně se v nemocnici nachází jedenáct nemocných a od začátku pandemie jich nemocnice měla v péči čtyřiapadesát.

„Měli jsme lokalizovaný jeden pavilon, který se pracovně jmenoval „covid house“, kam jsme koncentrovali pacienty. Ten rušíme, do konce dubna nic takového existovat nebude,“ řekl Novinkám ředitel nemocnice David Feltl s tím, že to neznamená, že by nemocnice přestala přijímat nemocné s covidem-19.

Foto: Novinky

Ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl.

„Každá klinika má pro ně určitý prostor. Nebudeme už to centralizovat, protože už se nebojíme nějakého nárazu, že nám přijde 200 lidí najednou s covid-19 a nebudeme je mít kam dát, to se nestane. Tím pádem péči o covidové pacienty, kteří nějací pochopitelně jsou, ale není to drama, rozprostřeme napříč nemocnicí a každá klinika si to bude řešit sama,“ vysvětlil a dodal, že skutečně nepředpokládá takovou vlnu jako na začátku. A kdyby náhodou přišla, vše se vrátí zpět do režimu pandemie.

Plánované operace

Kvůli koronaviru bylo odloženo mnoho plánovaných výkonů. „Nemocnice jela na třicet, pětatřicet procent, takže mnoho desítek nebo i stovek zákroků a operací bylo odloženo. Trvám ale na tom, že to byly jen plánované výkony a každý, kdo přišel a potřeboval akutní zdravotní péči, tak ji dostal, to garantuji,“ tvrdí ředitel.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Bohužel si ale také myslí, že mnoho pacientů třeba problémy i mělo, ale bálo se do nemocnice přijít kvůli případnému nakažení. „To se určitě stalo a důsledky toho budeme pravděpodobně sklízet přes léto a podzim,“ myslí si.

Reklama

Výběr článků

Načítám