Hlavní obsah

Taxikář čeká na poslední test. Lékaři už mluví o propuštění domů

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražskému taxikářovi (53), kterému byl jako prvnímu podaný experimentální lék Remdesivir na boj proti koronaviru, je už mnohem lépe. Dokonce by měl být dle slov ošetřujícího lékaře Martina Balíka v brzké době propuštěn do ambulantního léčení.

Taxikář čeká na poslední test. Do konce týdne bude jasné, kdy bude propuštěn z nemocniceVideo: AP, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Novinky

 
Článek

Do Všeobecné fakultní nemocnice byl pacient ve vážném stavu převezen o půlnoci ze 14. na 15. března, v péči lékařů na Karlově náměstí je tedy více než měsíc. Momentálně čeká po obrovském boji na vysvobozující poslední výsledky testů.

Jsou to andělé. Taxikář, který dostával remdesivir, poděkoval na videu zdravotníkům

Domácí

„Nachází se ve stavu, kdy čekáme na druhou negativitu jeho koronavirového vyšetření. V případě, že bude podruhé negativní, tak ho budeme jistě překládat na standardní oddělení. Zatím využíváme volných prostor, které máme, a je v prostředí intenzivní péče, protože u něj probíhají malé chirurgické zákroky prakticky denně, respektive ob den, kdy doléčujeme určitou komplikaci jeho poměrně extrémního stonání,“ řekl Novinkám docent Martin Balík, vedoucí JIP KARIM oddělení ve VFN.

Foto: Reuters

Balení remdesiviru, který pražskému taxikářovi pomohl v léčbě.

Druhý test by měl pacient podstoupit v pátek, takže o výsledku budou mít lékaři jasno do konce týdne. „Pokud to půjde dobře, tak jsme pokročili k lokální chirurgické léčbě už tak, že si myslím, že je tam už docela slušná perspektiva, že by se v blízké budoucnosti dostal i z nemocnice do ambulantního ošetření a šel domů,“ míní lékař.

Rozdíl mezi chřipkou a koronavirem

Ve Fakultní nemocnici na Karlově náměstí se setkali ještě s jedním pacientem s covidem-19, který měl vážný průběh a kdy pacient bohužel nemoci podlehl. Nicméně Balík nepřisuzuje smrt přímo koronaviru. Komplikace u rizikových pacientů s těžkým kardiorespiračním selháním jsou například v chřipkové sezoně běžné.

Taxikář, který dostal experimentální lék, se uzdravuje, oznámil jeho lékař

Koronavirus

„Ten jediný rozdíl je, že třeba na chřipku máme určitá virostatika, zatímco na koronavirus máme v podstatě akorát podpůrnou léčbu a všechno, co dáváme, je experimentální léčba, včetně remdesiviru, který tady může nepochybně pomoct. Když se podívám i na naše vlastní zkušenosti tady z pracoviště, tak i ti pacienti, kteří u nás prošli i tou nejtěžší formou respiračního selhání, se postupně na podpůrné léčbě zlepšují, zlepšovali se, a i jsme je propouštěli,“ vysvětluje Balík.

Foto: Novinky

Docent Martin Balík se o pacienta stará.

Přestože říká, že jde o náročnou kazuistiku, tak z hlediska orgánového poškození se zásadně od chřipky neliší. Nicméně, jak náročná bude rekonvalescence pro postižené koronavirem, ukážou až následující týdny, tudíž pacienti budou i nadále sledováni. Hlavně jejich plicní funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám