Hlavní obsah

A kolik lidí zabila obyčejná chřipka? Podle údajů z USA mnohem méně

Právo, CNN, ČTK, ROŠ

Častým argumentem proti podzvižení, které na světě vyvolala pandemie nového koronaviru, je poukaz na to, kolik lidí nepřežije „obyčejnou” chřipku, přičemž se o tom údajně nemluví. V USA už přitom nový koronavirus skosil za necelé dva měsíce daleko víc životů než kolik sezonní chřipka za pět měsíců od října 2018 do února 2019. Mnohem smrtelnější účinek nového viru vyplývá z údajů Centra pro kontrolu nemocí (CDC) v Atlantě.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Lékař během krátké pauzy před nemocnicí v Brooklynu

Článek

Podle nich onemocnělo chřipkou v dané sezoně 35,5 milionu osob, z nichž jich zemřelo 34 200, zatímco koronavirus se zjistil u necelého mi­lionu, ale v nepoměrně kratší době mu už podlehlo kolem 55 tisíc Američanů. Je to čtvrtina světových ztrát.

Trump se stáhne?

Řada států mezi tím uvolňuje ekonomiku. Avšak bez potřebného testování, a tudíž lepšího obrazu o rozsahu nákazy.

„Jednadvacet dní pekla. Teď se budeme až obsedantně zaměřovat na testování,“ prohlásil Andrew Cuomo, guvernér nejvíc postiženého státu New York, kde se úmrtnost i hospitalizace poněkud zmírnily.

V USA je už přes 895 tisíc lidí nakažených koronavirem

Koronavirus

Prezident Donald Trump se patrně stáhne z každodenních tiskovek k pandemii a omezí se jen na významná oznámení, napsal server Axios s odvoláním na jeho poradce.

Informace následovala po posměchu i obavách, které Trump vyvolal ve čtvrtek úvahou o vstříknutí dezinfekce lidem.

Nešlo by lidem píchat dezinfekci? Ptal se Trump lékařů

Koronavirus

V pátek už briefing zkrátil a odešel z něj bez otázek. „Nestojí to za čas a námahu,“ sdělil. Z jeho strany šlo prý o sarkasmus, ale média jeho slova vytrhla z kontextu.

Spojenci už Trumpa týdny upozorňují, že svými úlety před kamerami a slovními půtkami s reportéry si škodí. V klíčových státech, v nichž vyhrál v roce 2016, začal zaostávat za demokratickým rivalem Joem Bidenem.

Reklama

Výběr článků

Načítám