Hlavní obsah

Video zachycuje íránskou márnici plnou těl, autora zatkli

– Teherán

V Íránu zadrželi muže, který zveřejnil záběry z márnice plné těl v pytlích, uvedla ve středu agentura AP. Snímky pocházejí z pondělí a zachycují márnici v Kómu, těla patří podle autora obětem koronaviru. Video naznačuje, že v zemi je mnohem více obětí nemoci, než úřady uvádějí. Země přiznala ve čtvrtek 3513 nakažených a 107 mrtvých. V zemi budou až do 20. března zavřené školy, úřady chtějí také bránit lidem cestovat mezi velkými městy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž natočil těla mrtvol s koronavirem v íránské márniciVideo: AP

 
Článek

Dlouhé záběry těl na nosítkách, na podlaze či stolech doprovázejí slova autora.

„Ve jména boha, tady je márnice na hřbitově Behešta E. Masumeha v pondělí 12. esfandu (poslední měsíc v íránském kalendáři) 1398. Příprava mrtvých těl, která vidíte, začala ráno, ale protože je jich tolik, nebyla ukončena. Jsou tu těla, která je potřeba ještě omýt. Naneštěstí jsou v této místnosti samá těla infikovaná koronavirem a leží tu i pět nebo šest dní,” říká hlas.

Lékaři v ochranných oděvech už testují lidi na koronavirus přímo u nich doma

Koronavirus

Autor videa byl zatčen, uvedla agentura AP: „Poté co bylo video zveřejněno, byla osoba (která je natočila) zatčena na základě rozhodnutí kanceláře prokurátora,“ uvedl zástupce prokurátora v Kómu Hamzeh Zare.

Kóm je z íránských měst epidemií koronaviru postižen nejvíce. Z tohoto svatého šíitského města se také rozšířil do dalších oblastí Íránu, ale i do Libanonu, Kanady, Bahrajnu či Iráku.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Íránec připravuje dezinfekční roztok, který se bude rozstřikovat v teheránských ulicích.

Správce hřbitova Ali Ramezani vysvětloval to, proč se těla v márnici hromadí a nepohřbívají se podle islámských zvyklostí do druhého dne, přáním rodin.

Kvůli koronaviru Izrael nevpustí do země Němce, Rakušany, Švýcary, Francouze a Španěly

Koronavirus

„Některé rodiny chtěly odložit pohřeb o jeden nebo dva dny, než se udělají testy na koronavirus a budou známé jejich výsledky. Když jsou výsledky testů negativní, není potřeba je pohřbívat podle nařízení pro oběti koronaviru a rodiny mohou dostat těla blízkých a pohřbít je, kde chtějí,“ uvedl.

Video podporuje spekulace, že Írán neříká pravdu o počtu obětí a rozsahu epidemie SARS-CoV-2. Podle vyjádření hlavního chirurga v íránském Isfahánu Behrúze Kalidariho by mohlo mít virus až 12 000 lidí, kteří o něm nevědí. Perská redakce BBC uvádí, že obětí v zemi může být až 2000.

Írán na prahu katastrofy, statistiky uvádějí jen zlomek reálně nakažených, tvrdí lékař

Koronavirus

Opatření proti šíření nemoci

Írán ve čtvrtek přistoupil k razantním opatřením proti šíření koronaviru. Na silnicích mezi velkými městy se zřizují kontrolní stanoviště, aby se zabránilo cestování mezi městy.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

Dezinfekce semaforu v Teheránu.

„Lidé by neměli uvažovat o možnosti cestovat. Měli by zůstat doma a brát naše varování vážně,” řekl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Saíd Namaki. Uvedl také, že školy a univerzity v zemi budou zavřené až do konce perského roku, který připadá na 20. březen. Zrušené jsou i páteční modlitby.

Namaki také zmínil některá další opatření a doporučení, jak se mohou lidé chránit. Na benzinových pumpách by třeba neměli řidiči tankovat sami, ale měli by zůstat ve vozidle a nechat se obsloužit. Lidé by také měli omezit používání papírových peněz, uvedla perská pobočka Radia Svoboda Farda.

V zemi běží 24 hodin denně továrny na výrobu dezinfekce i ochranných pomůcek, jichž se nedostává. Tento týden byla spuštěna nová továrna v Isfahánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám