Hlavní obsah

Velká Británie začíná očkovat čtyřicátníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie začne od úterý očkovat čtyřicátníky. Prioritní skupiny jsou podle informací tamějšího ministerstva zdravotnictví již proočkovány, napsal v pondělí server deníku Daily Mail. Britská vláda kromě toho plánuje, že do července dostanou všichni dospělí alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru. Vláda doufá, že očkování v kombinaci s masovým testováním pomůže k opětovnému konání velkých akcí.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Velké Británii se rozvolnila opatřeníVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Johnsonův kabinet slíbil 32 milionům obyvatel Velké Británie věkové kategorie nad 50 let a lidem s chronickým onemocněním, že dostanou vakcínu do 15. dubna. Tento svůj slib se podařilo splnit dokonce o dva dny dříve, tudíž je možné zahájit vakcinaci mladších ročníků, píše Daily Mail. Server připomíná, že v neděli padl rekord v počtu naočkovaných osob, kdy vakcínu během 24 hodin dostalo 475 230 osob.

Odborníci uvažují o tom, že by přednostně naočkovali ty, kteří jsou kvůli pravidelným cestám vyňati z karanténních pravidel, například řidiče, diplomaty či fotbalisty Premier League.

Anglie mírní covidová opatření. Podmínkou jsou dva testy týdně

Koronavirus

V tomto týdnu by se měly začít v širším měřítku podávat vakcíny společnosti Moderna a během několika dnů by se měla schválit vakcína společnosti Johnson, které si Velká Británie objednala 30 milionů dávek.

Server napsal s odkazem na zdroj z vlády, že v prioritních skupinách už byli všichni kontaktování s nabídkou na očkování. V posledních dnech se zintenzivnila kampaň, aby se váhající lidé ze skupin, kde po nákaze koronavirem končilo 85 procent infikovaných v nemocnici, nechali naočkovat.

Johnson: Covid pasům se nevyhneme

Koronavirus

Britský Výbor pro očkování a imunizaci (JCVI) má během několika dnů vydat konečné doporučení týkající se dalších fází očkovacího programu. Z pokynů vydaných v únoru se počítá s tím, že po očkování věkové kategorie 40 až 49 let bude následovat kategorie 30 až 39 let a nakonec lidé ve věku 18 až 29 let.

V Česku se nyní očkují teprve lidé starší 70 let.

Polovina dospělých Britů už dostala vakcínu proti covidu

Amerika

Od pondělí se ve Velké Británii opět otevírají obchody, zahrádky u restaurací, kadeřnictví, vnitřní tělocvičny, bazény, nehtové salony a další služby, ale například také zoologické zahrady. Děti se vrátily díky postupujícímu očkování a poklesu počtu nakažených do škol už před měsícem. Restrikce by se měly začít uvolňovat i v sousedním Irsku.

Premiér Boris Johnson v této souvislosti naléhal na obyvatele, aby byli opatrní během „významného kroku vpřed“, aby dodržovali pravidla, aby se minimalizoval možný odraz v počtu případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám