Hlavní obsah

Anglie mírní covidová opatření. Podmínkou jsou dva testy týdně

Právo, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni občané Anglie mají mít od pátku přístup ke dvěma rychlotestům na koronavirus týdně. Ministerstvo zdravotnictví doufá, že tak v době uvolňování restrikcí zabrání novému nárůstu případů. Kritici podle stanice BBC naopak hovoří o „skandálním“ plýtvání penězi.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson (vlevo) během úterní návštěvy výrobce vakcín AstraZeneca ve městě Macclesfield.

Článek

„S tím, jak pokračujeme v očkování a opatrně uvolňujeme restrikce, nabývá rychlé testování na významu, aby tyto úspěchy nepřišly vniveč,“ hájil premiér Boris Johnson myšlenku pravidelného testování občanů.

Jak pokračujeme v očkování a uvolňujeme restrikce, nabývá rychlé testování na významu
Boris Johnson, premiér

Rozhodnutí o rychlotestech platí pouze pro Anglii, Další části Británie, tedy Skotsko, Wales a Severní Irsko, mají přijmout vlastní rozhodnutí.

Očkovací pasy vyvolávají spory

Testy, které poskytnou výsledek do 30 minut, budou zdarma a k dispozici na testovacích místech, v lékárnách a také je bude distribuovat pošta. Rychlotesty jsou už k dispozici školákům a jejich rodinám i těm, kdo musejí docházet na pracoviště.

EU svými nesmyslnými pravidly brzdí dodávky vakcín, stěžuje si Pfizer

Koronavirus

Po vládním jednání o dalším uvolňování v Anglii Johnson v pondělí potvrdil, že od příštího týdne se mohou otevřít provozovny jako kadeřnictví, posilovny nebo knihkupectví. Provoz mohou obnovit i zoo či autokina. Skončí zákaz vícedenních pobytů mimo domov.

Podle premiéra je však brzy na rozhodnutí, zda Britové budou moci strávit letní dovolenou v cizině. Potvrdil ale, že vláda bude testovat systém vakcinačních pasů, které mají lidem sloužit jako důkaz, že jsou proti covidu-19 chráněni. To by jim mělo umožnit cestování.

Britové mají nyní zakázáno cestovat na dovolenou do zahraničí, a to až do 17. května. Pak má vzniknout „semaforový“ systém, v němž budou jednotlivé země označeny zelenou, žlutou nebo červenou barvou podle proočkovanosti, počtu nákaz a výskytu mutací koronaviru.

Johnson: Covid pasům se nevyhneme

Koronavirus

Lidé, kteří se pak vrátí ze „zelených“ zemí, budou muset mít test, vyhnou se ale karanténě. Johan Lundgren, ředitel firmy EasyJet, ale řekl BBC, že to znamená, že mezinárodní cestování se znovu otevře jen „pro ty, kteří si to mohou dovolit“, protože testy mohou stát až 120 liber.

Obavy z další vlny

Pasy mají dostat naočkovaní občané, lidé s čerstvými negativními testy a ti, kteří získali imunitu proděláním covidu-19. Nezahrnutí těchto certifikátů do plánů na postupné uvolnění označil v úterý vládní koordinátor pro očkování Nadhim Zahawi za nedbalost.

Odmítl přitom myšlenku, že očkovací pasy jsou diskriminační. „Každý se může nechat otestovat. Tam není žádná diskriminace,“ řekl. Přesto vyvolává tato myšlenka u mnoha britských politiků včetně desítek vládních konzervativců nemalý odpor.

Angličané kvůli pandemii hladoví, půl milionu lidí hrozí, že skončí na ulici

Evropa

Británie se chystá začít v půli dubna devět pilotních projektů na „vakcinační pasy“, z nichž tří by se odehrály při fotbalu ve Wembley a čtyři v nočních podnicích v Liverpoolu.

Vládní vědecký poradní výbor zveřejnil v noci na úterý zprávu o modelování situace po ukončení omezení. Podle ní je „vysoce pravděpodobné“, že dojde k třetí vlně pandemie.

Podle profesora Grahama Medleyho záleží hodně na dopadu vakcín. Zatím se totiž neví, zda očkovaní lidé mohou či nemohou přenášet nemoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám