Hlavní obsah

Velká Británie hlásí: Koronavirus je na ústupu

Londýn

Zdá se, že nákaza omikronem ve Velké Británii je na ústupu, píše server deníku Daily Mail. Počet případů nákazy koronavirem ve Spojeném království klesá sedmý den za sebou.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Země hlásí 129 587 nově nakažených, což je v mezitýdenním srovnání 33procentní pokles. Londýn, který byl touto variantou zasažen jako první, hlásí momentálně pouze 12 309 nově infikovaných, což je nejméně od 13. prosince loňského roku. Vědci podle svých slov potřebují ještě data za několik následujících dnů, aby si byli jisti, že další vzestup nákazy nevznikl poté, co se vrátily děti do škol.

Stagnuje i příjem nově nakažených v nemocnicích. Významně, a to deset dnů za sebou, klesá počet hospitalizací v Londýně, bývalém ohnisku omikronové nákazy. To je podle vědců slibné znamení pro zbytek země. Matthew Taylor, výkonný ředitel britského státního zdravotnictví (NHS), řekl, že to vypadá, jako by omikron dosáhl vrcholu, pokud jde o situaci v nemocnicích.

„Pokud se věci nečekaně nezmění, jsme blízko celostátnímu vrcholu počtu hospitalizovaných pacientů s koronavirem,“ uvedl. Je to sice podle jeho slov „významný okamžik“, ale varoval, že situace nebude úplně stejná v celém Spojeném království. „Některé části Spojeného království stále zaznamenávají v nemocnicích rostoucí počty pacientů a bojují s nedostatkem personálu.“

V Británii stojí hodinové fronty na očkování, omikron se šíří bleskovou rychlostí

Koronavirus

„Počet přijatých lidí se nezvýšil tak vysoko, jak jsem se obával, a možná dokonce začíná stagnovat,“ uvedl Richard Cree z jednotky intenzivní péče z Univerzitní nemocnice Jamese Cooka v Middlesbroughu. Také on se přiklání k názoru, že je Británie za vrcholem omikronu.

Vládní data současně ukazují, že se v Anglii snížil počet ohnisek omikronu z 315 na 95 míst.

Největší pokles zaznamenal Lewisham, a to o 23,9 procenta. Počet nakažených na 100 tisíc obyvatel tam dosahuje úrovně 1464,4 nakaženého. Následuje Rochford v Essexu (pokles o 21,7 procenta na 1673 nakažených na 100 tisíc obyvatel) a Bromley (pokles o 20,3 procenta na 1557,3 nakaženého na 100 tisíc obyvatel).

Britští antivaxeři plánují válku s vládou

Evropa

Na opačné straně žebříčku žádný místní úřad nezaznamenal zdvojnásobení počtu nakažených za poslední týden, ale 46 oblastí mělo nárůst případů o více než 100 procent. Je to například Middlesbrough (nárůst o 96 procent na 3233,9), druhý největší nárůst zaznamenal Sunderland (nárůst o 93,5 procenta na 2716,6) a sousední Hartlepool (nárůst o 89,6 procenta na 2936).

Většina země se zdá být „za svým vrcholem“ nákazy, tvrdí profesor Paul Hunter, odborník na infekční choroby z University of East Anglia. „Celkově si myslím, že jsme všichni za vrcholem, i když panují rozdíly mezi jednotlivými regiony,“ řekl. Je ale opatrný a chce vyčkat, jak se vyvine situace ve školách po návratu dětí z vánočních prázdnin. Zhruba za týden by mohlo být jasno.

„Nepřekvapilo by mě, kdybychom během příštího týdne nebo dvou začali pozorovat nárůst případů nákazy u dětí,“ řekl. „Jakmile to bude ve škole, rozšíří se to velmi rychle, ať děláte cokoliv. Bez ohledu na roušky, větrání a otevírání oken,“ dodal.

Quebec zavede speciální daň pro covidové antivaxery

Amerika

Přesto všechno profesor David Heymann, odborník na veřejné zdraví, je přesvědčen, že se Velká Británie stane jednou z prvních zemí, které překonaly pandemii díky vysoké proočkovanosti.

Koronavirus se pravděpodobně brzy usadí a začne se šířit podobným způsobem jako chřipka a další endemická onemocnění. Připomněl, že na rozdíl od března 2020, kdy se virus poprvé objevil, již nespouští lavinu vážných onemocnění nebo masivních úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám