Hlavní obsah

Vedení ČSSD je kvůli Tomanovi v izolaci

ČTK, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pro domácí izolaci se rozhodli členové grémia ČSSD po svém čtvrtečním jednání. Důvodem je účast ministra zemědělství Miroslava Tomana, u kterého byla posléze prokázáno onemocnění covid-19. Jak sdělila Novinkám tisková mluvčí strany Eva Gregorová, všichni, kteří se schůze zúčastnili, půjdou v úterý na test.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Nemohu spekulovat, zda půjdou ve středu do práce, nebo budou do neděle v karanténě. Všichni měli roušky a byla dodržena všechna bezpečnostní opatření,“ doplnila Gregorová. Aktuálně nemá informace ani o tom, že by někdo z účastníků jednání pociťoval nějaké příznaky koronaviru.

Jelikož však v úterý začíná jednání dolní komory, situaci nyní komplikuje i fungování samotného poslaneckého klubu ČSSD. Jeho šéfa Jana Chvojku, který byl rovněž na jednání grémia přítomen, musí nahradit první místopředsedkyně klubu Kateřina Valachová. „V případě negativního testu vyčkám na doporučení hygieny,“ napsal Chvojka Novinkám.

Ministr Toman měl pozitivní test na koronavirus, ve středu byl u Zemana

Koronavirus

Členy grémia ČSSD jsou Hamáček, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ministr zahraničí Tomáš Petříček, poslanci Roman Onderka, Ondřej Veselý, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, končící senátor Milan Štěch, za senátory Petr Vícha a Roman Váňa jako předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) sice součástí nejužšího vedení stejně jako Toman není, schůze se však také zúčastnil. Aktuálně tak setrvává rovněž v dobrovolné karanténě. „Počkám na výsledek testu a pak uvidím, co dál, co mi řekne hygiena. Cítím se normálně a nemám příznaky, o kterých se mluví,“ sdělil Novinkám.

V domácí izolaci byli už dřív Petříček a Maláčová. Nevyhnula se ani politikům za hnutí ANO, v dobrovolné izolaci byl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček.

Zemanův poradce Nejedlý má koronavirus

Domácí

Kvůli pozitivnímu testu hlavní hygieničky Jarmily Rážové byl v karanténě tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Na konci srpna se koronavirus potvrdil v Poslanecké sněmovně. Pozitivně byla testována bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a více než deset poslanců bylo týden v karanténě.

Výběr článků

Načítám