Hlavní obsah

Vakcína proti koronaviru pro děti? Vědci otestují AstraZeneku

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oxford

Oxfordská univerzita startuje klinickou studii, která má za cíl zjistit, do jaké míry účinkuje protikoronavirová vakcína AstraZeneca na děti od šesti do 17 let. Informoval o tom deník Guardian. Podle hlavního epidemiologa britské vlády by mohly být dětské vakcíny připraveny už na konci roku.

Foto: Profimedia.cz

Žena připravující dávku oxfordské vakcíny

Článek

Do studie se zapojí 300 dobrovolníků. Podle kolegia pediatrů (RCPCH) je velmi nepravděpodobné, aby koronavirus u dětí způsobil vážný průběh nemoci nebo smrt.

„Není jasné, jaká je role dětí při přenosu infekce, ačkoli neexistují žádné důkazy, že by byly více nakažlivé než dospělí,” uvedli pediatři v prohlášení.

Vakcína od AstraZeneky není proti jihoafrické variantě účinná, ukázala studie

Koronavirus

Podle vědců je nezbytné situaci ohledně dětí ozřejmit, aby se mohly co nejrychleji vrátit do škol. „Koronavirová pandemie měla obrovský negativní dopad na školství, sociální rozvoj a emoční duševní zdraví,” řekl klinický vědec Rinn Song z oxfordské vakcinační skupiny.

Jeden z hlavních epidemiologů britské vlády Jonathan Van-Tam tento týden prozradil, že většina hlavních vývojářů očkovacích látek se snaží zajistit, aby vakcíny byly bezpečné a efektivní pro děti.

„Je docela možné, že budeme mít nějaké registrované proticovidové vakcíny pro děti už na konci roku,” řekl stanici ITV.

Reklama

Výběr článků

Načítám