Hlavní obsah

Vakcína od AstraZeneky není proti jihoafrické variantě účinná, ukázala studie

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vakcína od AstraZeneky a Oxfordské univerzity vykázala asi 10procentní účinnost proti mírné a středně těžké infekci způsobené jihoafrickou variantou koronaviru. Vyplývá to ze studie vědců, na kterou upozornil britský deník Guardian. Britské ministerstvo zdravotnictví se proti závěrům ohradilo a látku dále hájí.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vědci zkoumali dva tisíce třicátníků, u nichž je nepravděpodobné, že by po nakažení koronavirem vážně onemocněli.

Studii vedl profesor Shabir Mahdi z Univerzity Witwatersrand. Ten uvedl, že i když přesto, že byl vzorek studie malý, jejím cílem bylo primárně zjistit, jestli má vakcína alespoň 60procentní účinnost v případě jihoafrické mutace.

První dávky AstraZeneky se už rozváží

Koronavirus

„Výsledky, který se týkají této varianty, se rovnají asi 10 procentům. To je evidentně hodně daleko od těch 60 procent. I kdybyste udělali větší studii, tak nezjistíte efektivitu ani 40 nebo 50 procent,” řekl stanici BBC Mahdi.

Hranice pro to, aby byla vakcína schválena jako účinná, je například u Amerického úřadu pro kontrolu léčiv (FDA) přísná, dosahuje 50 procent.

Zdůraznil, že z dat jasně plyne, že mladé lidi bez zdravotních komplikací tato vakcína neochrání před mírnou, ani před středně těžkou infekcí. Podle vědců je ale teoreticky možné, že před těžkým průběhem ano.

V JAR stáhli vakcínu od AstraZeneky. Na mírný průběh prý účinkuje jen omezeně

Koronavirus

Podobné závěry lze podle profesora Mahdiho udělat i ohledně očkovací látky od firmy Johnson & Johnson, která funguje na podobné bázi.

Britové: Chrání před úmrtím, a o to jde

Podle deníku Guardian vyvolala tato zpráva obavy, že vakcíny nebudou oním světlem na konci tunelu koronavirové pandemie. Výrobci vakcín ale ujistili, že jsou poměrně rychle schopni látky přizpůsobit tak, aby proti novým variantám a mutacím zabíraly.

Jihoafrické úřady se rozhodly, že oxfordskou vakcínu svým obyvatelům nebudou podávat. Jejich britští kolegové z ministerstva zdravotnictví této očkovací látce ale i nadále věří.

Nebuďte chamtiví, jsme v tom spolu, zní z Afriky, která nemá vakcínu

Zahraniční

„Neexistují žádné důkazy o tom, že tato vakcína není účinná při prevenci hospitalizace a závažného průběhu nemoci a úmrtí, což je přece to, oč s těmito vakcínami usilujeme,” uvedl náměstek Edward Argar v rozhovoru se stanicí Sky News.

Podle Argara zřejmě dojde k tomu, že si budou Britové chodit pro dávku protikoronavirové vakcíny každý rok, stejně jako je zvykem u chřipky.

Reklama

Výběr článků

Načítám