Hlavní obsah

Ve Francii přibývá nakažených ohromnou rychlostí, nárůst překonal evropský rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie zažívá astronomický nárůst nově nakažených. Ministr zdravotnictví Olivier Véran ve středu oznámil, že během 24 hodin přibylo 335 tisíc nově infikovaných. Číslo je rekordní nejen pro zemi galského kohouta, ale pro celou Evropu od začátku pandemie covidu-19. Dosavadní francouzské maximum bylo úterních 271 686 infekcí za 24 hodin.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Ministr zdravotnictví Olivier Véran

Článek

V souvislosti s covidem zemřelo za uplynulý den dalších 246 lidí. Počet pacientů s koronavirem na jednotkách intenzivní péče stoupl z 3665 na 3695. Kvůli rychle se šířící variantě omikron se 67milionová země dokonce rozhodla, že umožní dál pracovat infikovaným zdravotníkům, kteří nemají příznaky covidu-19. Důvodem je obava, že by jich mohl být nedostatek, pokud jich příliš skončí v karanténě.

Francie umožní nakaženým zdravotníkům bez příznaků dál pracovat

Evropa

Za této situace francouzští poslanci bouřlivě jednají o zákonu, který mění zdravotní pas (covidpas) na výhradně očkovací. Návrh zákona premiér Jean Castex zdůvodňuje slovy: „Být zodpovědný, být svobodný neznamená nakazit ostatní“. Volá po odpovědnosti občanů. „Nikoho neurážím,“ prohlásil Castex a prohlásil, že přiznává, že s neočkovanými jsou „potíže“. „S těmi našimi spoluobčany, kteří se odmítají očkovat, je problém,“ upozornil premiér.

Macron vyrazil do boje s neočkovanými. Chci je opravdu naštvat, prohlásil

Evropa

Rozruch mezi poslanci totiž způsobila slova prezidenta Emmanuela Macrona, který v rozhovoru pro deník Le Parisien prohlásil, že chce „naštvat neočkované“. „Nebudu je zavírat do vězení, nebudu je násilím očkovat. A tak je potřeba jim říct: od 15. ledna už nemůžete jít do restaurace, nemůžete jít na skleničku, nemůžete jít na kávu, nemůžete jít do divadla, nemůžete jít do kina,“ prohlásil prezident.

Ve Francii zachytili novou variantu koronaviru

Koronavirus

Ve Francii nyní platí pro vstup do restaurací, kaváren, kin nebo vlaků zdravotní průkaz, který obsahuje potvrzení o vakcinaci, prodělání covidu nebo negativním testu. Vládou plánovaný očkovací pas bude vyžadovat potvrzení o očkování, pouhý negativní test stačit nebude. Neočkovaní tak nebudou moci navštěvovat pohostinská a jiná volnočasová zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám