Hlavní obsah

Ve Francii zachytili novou variantu koronaviru

– Paříž

Francouzští odborníci hlásí, že objevili novou variantu koronaviru. Zatím ji označují jako B.1.640.2. Tvrdí, že je ještě více modifikovaná než omikron. Má mít celkem 46 nových mutací v tzv. spike proteinu, píše v úterý server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spike protein nebo také S-protein si lze představit jako typický hrot či háček, kterým se virus přichytí na buňku, zmocní se jí a přinutí ji chovat se podle jeho pravidel. Právě proti němu jsou namířeny současné vakcíny.

V případě příhodných mutací spike proteinu se ale může odezva imunitního systému zpomalit nebo zkomplikovat.

Vědci zatím nemají dostatek informací, ale obavy v nich vzbuzuje skutečnost, že nová varianta vykazuje o devět mutací více než aktuálně masivně se šířící omikronová verze koronaviru. U ní se našlo celkem 37 mutací.

Dušek: Omikron je de facto nová epidemie. Projde velmi rychle

Domácí

U nové varianty koronaviru odborníci zjistili mutace N501Y a E484K, které jsou již známé z jiných typů virů. Zejména u E484K vědci předpokládají, že oslabuje účinek protilátek získaných infekcí a očkováním. Varianty s touto mutací je obvykle obtížnější neutralizovat a učinit pro tělo neškodnými.

Původ zřejmě v Kamerunu

Novou variantu vědci zatím odhalili u 12 lidí, ty měl nakazit cestující, který přiletěl do Francie z Kamerunu ve střední Africe.

Americká armáda testuje vakcínu proti všem variantám covidu a SARS

Amerika

Zatím se toho o nové variantě mnoho neví. Vědci proto nejsou schopni říci, zda tato varianta bude v rámci pandemie hrát relevantní roli, píše Focus.

„V tuto chvíli nelze o nové variantě toho moc říct,“ uvedl lékař Christoph Specht v rozhovoru pro RTL. „Mutace jsou na denním pořádku. Nyní je víceméně věcí náhody, že právě tahle se nahlásila. Vždy existuje mnohem více mutací, kterých si ani nevšimnete,“ dodal.

„Jak se B.1.640.2 chová v infekčnímu procesu, jak se šíří a jak je vůči němu účinné očkování, to vše je stále zcela nejasné,“ uzavřel Specht.

Reklama

Výběr článků

Načítám