Hlavní obsah

Vakcíny do Ostravy nedorazily. Snad až na Silvestra

Právo, hon
Ostrava

Slibovaná první zásilka vakcín proti koronaviru do Moravskoslezského kraje v pondělí navzdory původním slibům nedorazila. Zdrží se ještě několik dní. Na tiskové konferenci to v pondělí odpoledne potvrdil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Foto: Johanna Geron, Reuters

Lahvička s vakcínou od konsorcia Pfizer/BioNTech.

Článek

„Bylo nám řečeno, že dnes dojde první várka vakcín a zítra jich bude dokonce pět tisíc, ale situace se změnila velmi nepříznivě. Firma Pfizer nedodá vakcíny ani dnes, ani zítra, ale až 31. prosince,“ řekl v pondělí hejtman s tím, že jde o rozhodnutí firmy, se kterým nelze nic udělat.

Vondrák doplnil, že první várka pěti tisíc vakcín bude určena těm, kteří je nejvíce potřebují.

„Čtyři tisíce půjdou do nemocnic a dalších tisíc do sociálních zařízení. Hlavní těžiště očkování bude v nemocnicích, kterých máme čtrnáct, takže jsme schopni zajistit očkování ve všech koutech našeho kraje,“ dodal hejtman.

Izrael je už ve třetím lockdownu. Očkuje 70 tisíc lidí denně

Blízký a Střední východ

Podle mluvčí FN Brno Plaché měla dodávka původně v úterý dorazit do Brna, ale zpozdila se. V současnosti se počítá s tím, že až dorazí, pošlou ji do Ostravy, kde ji hluboce zamrazí. Odtud ji hasiči rozvezou do nemocnic.

Očkování bude dobrovolné a nejdřív by mělo být očkováno 17 000 zdravotníků a asi 10 000 pracovníků v sociálních službách. Pak by se měla začít očkovat veřejnost. Očkovat by se mělo hlavně v 17 nemocnicích v kraji.

Za první den dostalo v ČR vakcínu 1260 lidí

Domácí

„Očekáváme, že pak do toho vstoupí i praktičtí lékaři. Ti ale až v době, kdy budou očkovací látky nevyžadující hluboké zamrazení,“ uvedl Vondrák. Očkovací centrum by podle Vondráka mohlo vzniknout na výstavišti Černá louka, obává se ale nedostatku zdravotníků. „Ti jsou nyní potřeba v nemocnicích,“ uvedl.

Reklama

Související články

Za první den dostalo v ČR vakcínu 1260 lidí

Během prvního dne bylo vakcínou proti covidu-19 naočkováno v České republice zhruba 1260 osob. V pondělí, kdy očkování pokračuje, by mělo látku dostat dalších...

Výběr článků

Načítám